Στην τεχνητή νοημοσύνη αναζητεί τώρα διέξοδο η κυβέρνηση για να περισώσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μια υπόθεση στην οποία έχει χαθεί η... κοινή λογική. Το εργαλείο που είναι κρίσιμο για τη διαχείριση της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται χωρίς να ολοκληρώνεται επί δύο δεκαετίες και παραμένει φορτωμένο με «δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες», όπως παραδέχτηκε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ο κ. Κυρανάκης είχε μιλήσει για 150.000 εκκρεμότητες, δηλαδή αιτήματα πολιτών για έκδοση συγκεκριμένων πράξεων που αφορούσαν μεταβιβάσεις ακινήτων και διάφορα άλλα θέματα λόγω υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων (Κ.Γ.). Τότε, υποσχόταν ότι θα δώσουν τη λύση οι ιδιώτες δικηγόροι που θα μπορούσαν να μπαίνουν στη διαδικασία νομικού ελέγχου των αιτημάτων και να εισηγούνται προς τους προϊσταμένους των Κ.Γ., οι οποίοι έχουν και την τελική ευθύνη των αποφάσεων.
Φαίνεται όμως ότι οι ιδιώτες δικηγόροι δεν έδωσαν τη λύση. Ο κ. Κυρανάκης απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό για τις εκκρεμότητες που παραμένουν σήμερα συσσωρευμένες. Μίλησε για «δεκάδες χιλιάδες» και τις απέδωσε στο κλείσιμο μεγάλων Υποθηκοφυλακείων ανά την επικράτεια, με συνέπεια να μεταφέρονται όλα τα εκκρεμή αιτήματα στα Κτηματολογικά Γραφεία που τα υποκαθιστούν. «Μόνο από το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Ρόδου περιμένουμε 45.000 εκκρεμότητες», ανέφερε ενδεικτικά.
Το νέο αφήγημα που έρχεται να υποσχεθεί η κυβέρνηση αφορά τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στον νομικό έλεγχο των αιτημάτων πολιτών. Το Κτηματολόγιο θα είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει τέτοιον ρόλο και μάλιστα, για να συμβεί αυτό, υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στις 20 Σεπτεμβρίου 2024. Μάλιστα, ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι μελετάται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και σε άλλους τομείς του Δημοσίου όπου απαιτείται η επεξεργασία υλικού σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, όπως ο χώρος της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης θεμάτων πολιτικής προστασίας όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Επιστρέφοντας στο Κτηματολόγιο, ο κ. Κυρανάκης ξεκίνησε παρουσιάζοντας φωτογραφίες με στοίβες φακέλων πεταμένων στα Κτηματολογικά Γραφεία από την εποχή που περίμεναν να τους διαβάσουν οι υπάλληλοι και να εντοπίσουν εκείνοι μέσα σε συμβόλαια εκατοντάδων σελίδων και άλλα έγγραφα τα απαραίτητα στοιχεία για να εφαρμόσουν τους κανόνες του νομικού ελέγχου.
Υποστήριξε ότι αυτή η διαδικασία απαιτούσε «γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο» και σημείωσε ότι με την Τεχνητή Νοημοσύνη ο χρόνος πέφτει στα 10 λεπτά, ενώ το κόστος μειώνεται από τα 15 ευρώ στα 30 λεπτά του ευρώ. Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά, βέβαια, είναι να υπάρχουν τα ελεγχόμενα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι το έργο της ψηφιοποίησης των παλαιών συμβολαίων που βρίσκονται στα Υποθηκοφυλακεία έχει προχωρήσει αλλά βρίσκεται στο 20%.
Ο κ. Κυρανάκης σημείωσε ότι την τελική απόφαση θα συνεχίσει να τη λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, «ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής». Για να στηρίξει αυτή τη θέση, ο υφυπουργός κάλεσε στο βήμα της συνέντευξης τους προϊσταμένους δύο γραφείων, στη Θήβα και την Ηλιούπολη, που μίλησαν με ενθουσιασμό για τη διευκόλυνση του έργου τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη, χαρακτηρίζοντάς το και ως «επανάσταση» και «καινοτόμα μεταρρύθμιση». Ωστόσο, σημείωσαν ότι έχουν ζητήσει και ζητούνται γενικώς από τα Κτηματολογικά Γραφεία συνεχώς συγκεκριμένες διορθώσεις και προσθήκες στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη ελέγχει τα στοιχεία.
Μένει να αποδειχτεί πώς και σε ποιο βαθμό η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθήσει τους πολίτες που ζητούν εξυπηρέτηση από το Κτηματολόγιο καθώς η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει άρον άρον την κτηματογράφηση σε 300 περιοχές της χώρας, χωρίς όμως να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες στον έλεγχο πλήθους ακινήτων για τα οποία εκκρεμούν διορθώσεις σφαλμάτων και ενστάσεις. Θα οριστικοποιηθούν δηλαδή διά νόμου οι αρχικές εγγραφές και θα πρέπει εκ των υστέρων να διορθωθούν λάθη και ανακρίβειες, κάτι που μπορεί να δημιουργεί επισφάλεια ακόμη και για δήμευση ιδιωτικών ακινήτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας