«Εχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφασή μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που θα μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού όταν δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο δεν θα είναι θετική». Αυτό δήλωσε χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για το «θρίλερ» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι λύση, ώστε να αποφευχθεί η οριστική φυγή της κατασκευάστριας εταιρείας, της γαλλικής Nexans, από σήμερα, αναζητείται στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ελληνική, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διαβεβαίωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, και φαίνεται ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις έχουν πείσει τη Nexans να κάνει ένα βήμα πίσω από το τελεσίγραφο αναστολής των εργασιών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή η απαίτηση του ελληνικού ΑΔΜΗΕ να αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση το κόστος όποιου κινδύνου στην υλοποίηση του έργου προκύψει από τουρκικές αμφισβητήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τις εργασίες πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης (και μέσω αυτής Κύπρου με Ελλάδα και Ε.Ε.), βγαίνει από το «παζάρι». «Υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Ε.Ε. ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης. Μένει, λοιπόν, το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή η κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 100- 120 εκατ. ευρώ για τα πρώτα χρόνια μέχρι την οριστική παράδοση του έργου των 2 δισ. ευρώ, το οποίο φαίνεται να υπάρχει διάθεση να καλυφθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Κατά τις πληροφορίες η Nexans διατίθεται να παραμείνει στο έργο, αρκεί «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν επιλυθεί».
Πρακτικά, αν επιβεβαιωθεί η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου με την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, τον ΑΔΜΗΕ και τις ρυθμιστικές αρχές των δυο χωρών, δίνεται μια πίστωση χρόνου στο έργο μέχρι το τέλος του έτους.
Βεβαίως, η άλλη πλευρά, η τουρκική, δεν μένει άπρακτη απέναντι στο ελληνοκυπριακό αδιέξοδο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας χθες στο τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, επισήμανε την υπεροχή της «ριζικής λύσης της ηλεκτρικής σύνδεσης της Ε.Ε. με την Κύπρο μέσω Τουρκίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία απέχει 40 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 1.000 χιλιόμετρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας