Μέχρι τώρα, το βασικό σενάριο στις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών ιθυνόντων και του διοικητή της ΤτΕ όσον αφορά τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν ότι είναι απαραίτητος ο 5ος πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να συμβάλει στον ανταγωνισμό έχοντας μια λιγότερο «σφιχτή» πολιτική χρηματοδοτήσεων σε σχέση με τις 4 συστημικές τράπεζες.
Αυτό το σενάριο γεννούσε τρία εύλογα ερωτήματα: Πρώτον, πώς επέτρεψαν το Δημόσιο και η ΤτΕ ύστερα από τον πρωτοφανή πακτωλό δημόσια στήριξης προς τις 4 συστημικές τράπεζες να μην έχουν εξασφαλιστεί όροι ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα;
Δεύτερον, πόσο ρεαλιστικό είναι το πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνισμού να λυθεί από έναν ασθενικό 5ο πυλώνα όταν οι 4 «ελέφαντες» του τραπεζικού συστήματος δεν λειτουργούν με όρους ανταγωνισμού;
Τρίτον, ποια εγγύηση υπάρχει ότι η Thrivest, που πλέον θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της νέας τράπεζας, θα είναι λιγότερο «σφιχτή» στους όρους δανειοδότησης; Με ποια εγγύηση ΤτΕ και Δημόσιο μιλούν στο όνομά της προεξοφλώντας κάτι τέτοιο;
Οταν ανακοινώθηκαν οι όροι της συμφωνίας μετόχων για τη συγχώνευση, οπότε αποκαλύφθηκαν τα τεράστια σε σχέση με την εμβέλεια των δύο τραπεζών ποσά που θα εισφέρει το Δημόσιο (διά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΕΦΚΑ), το σενάριο άλλαξε: Πλέον ως βασικός λόγος για τη συγχώνευση αναδείχθηκε η γνωστή… ΤΙΝΑ (There Is No Alternative - δεν υπάρχει εναλλακτική): η αποφυγή της κατάρρευσης, της απώλειας καταθέσεων κ.λπ.
Συνδυαστικά, δηλαδή, οι δύο υπό κατάρρευση τράπεζες θα διασωθούν από το Δημόσιο, ο έλεγχος της νέας τράπεζας θα περάσει σε ιδιώτη (τη Thrivest) και αυτός θα ακολουθήσει πιο «ανοιχτή» πολιτική χρηματοδοτήσεων!
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η όλη υπόθεση ενεπλάκη στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εξαρχής το ερώτημα γιατί το Δημόσιο να εισφέρει ποσό υπερδιπλάσιο του ιδιώτη (Thrivest) και παρ’ όλα αυτά το ποσοστό του να μειωθεί και ο ιδιώτης να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:
«Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στη μία εξ αυτών».
Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Γιατί το Δημόσιο, έχοντας καταβάλει 950 εκατ. ευρώ από το 2021, περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας; Αποφεύγει οιαδήποτε απάντηση γιατί και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι η συγκεκριμένη συγχώνευση, με τις ευλογίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνιστά μια εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογούμενων».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευσε το δελτίο Τύπου με τον παρατιθέμενο πίνακα, από τον οποίο προκύπτει:
● Οτι το Δημόσιο, διά του ΤΧΣ, εισέφερε στην Attica, μέχρι και την πρόσφατη συμφωνία, 479,8 εκατ. ευρώ έχοντας ποσοστό 72,5%. Μέχρι τότε, η Thrivest και η Παγκρήτια εισέφεραν μόλις 63,7 εκατ. ευρώ έχοντας ποσοστό 9,40%. Ο ΕΦΚΑ εισέφερε επίσης 64,40 εκατ. ευρώ έχοντας παρ’ όλα αυτά ποσοστό 7,6%, μικρότερο από τους ιδιώτες μετόχους.
● Με την πρόσφατη συμφωνία, το Δημόσιο διά του ΤΧΣ θα εισφέρει 475,296 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του θα… μειωθεί κατά 38%, στο 35%! Ο ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47.900.000 ευρώ, για να… μειωθεί επίσης το ποσοστό του κατά 4,10%, στο 3,5%!
● Τέλος η Thrivest θα εισφέρει 199 εκατ. ευρώ, για να αυξηθεί το ποσοστό της κατά 49%, σε 59%.
Εν ολίγοις, με τα… ανώτερα μαθηματικά της διάσωσης-συγχώνευσης, Δημόσιο και ΕΦΚΑ έχοντας εισφέρει συνολικά 1,067 δισ. ευρώ θα βρεθούν στη μειοψηφία, ενώ ο ιδιώτης έχοντας εισφέρει λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας