Τριάντα έξι ημέρες χρειάστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να φέρει τροπολογία –στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/1151)– για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου, με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.
Η τροπολογία αφορά τις επιχειρήσεις του άρθρου 14 του Κανονισμού Ε.Ε. (2022/1854) του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022, ως παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (L261).
Υπόχρεοι για την καταβολή της συνεισφοράς είναι εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, και μόνιμες εγκαταστάσεις, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται, κατά 75% τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς της εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης) και διύλισης πετρελαίου.
Ως ακαθάριστα έσοδα για την εφαρμογή της προσωρινής συνεισφοράς (με συντελεστή 33%) θεωρούνται τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά δηλώνονται από τους υπόχρεους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.
Σύμφωνα με την τροπολογία, τα πλεονάζοντα κέρδη για την επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης ισούνται με τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών φορολογικού έτους 2023 και του 120% του ποσού αναφοράς και το ποσό αναφοράς ισούται με το 1/4 του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 (όταν αυτό είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό), συμπληρώνοντας όμως «ειδικά για την Ελλάδα» ότι μια συγχώνευση, διάσπαση ή μερική εισφορά περιουσιακών στοιχείων έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της διαφοράς κερδών, «διορθώνοντας» αναλόγως τη βάση επιβολής της συνεισφοράς και σε περίπτωση απόσχισης κλάδου, για το ποσό αναφοράς λαμβάνονται υπόψη τα φορολογητέα κέρδη ή οι ζημιές που αφορούν τον κλάδο αυτό.
Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές του υπόχρεου που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ζημίες παρελθουσών χρήσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ορίζεται ότι θα υποβληθεί σχετική δήλωση ηλεκτρονικά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα καταβληθεί ώς το τέλος Φεβρουαρίου 2025 (με τη σημείωση ότι τυχόν άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης), δίνοντας και πάλι… δωράκι τη δυνατότητα κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών για σκοπούς φόρου εισοδήματος, να εκπίπτουν το ποσό της συνεισφοράς, ως δαπάνη, αυτή τη φορά για το φορολογικό έτος 2024.
Τα καθαρά έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εκτιμήθηκαν ήδη από την κυβέρνηση σε 300 εκατ. ευρώ, αν και με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι HelleniQ Energy και Motor Oil, πρέπει να αποδώσει 425 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οφείλει να διαφωτίσει τους φορολογούμενους για αυτές τις… μικροδιαφορές.
Ενόχληση για την επιβάρυνση
Συζήτηση για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης έγινε και στην έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου Motor Oil – η οποία ενέκρινε την απόκτηση του 94,44% του ΗΛΕΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Απαντώντας σε ερώτηση που απηύθυνε μέτοχος της Motor Oil, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Πέτρος Τζαννετάκης, αναφορικά με το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο όμιλος από την φορολόγηση των υπερκερδών, απάντησε ότι «πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών μας» αναφέροντας ότι «τα κέρδη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συγκυρία των τελευταίων δυο ετών. Είμαστε μια διεθνοποιημένη εταιρεία. Ένα διυλιστήριο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας» και σημείωσε ότι «από το 2018 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, μόνον το 19 έως 24% των πωλήσεών μας αφορά εγχώριες πωλήσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι η Motor Oil από το 2019 έως το 2022 επένδυσε 682 εκατ. ευρώ στο διυλιστήριο, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του και άλλα 208 εκατ. ευρώ το 2023.
Αυτό που δεν είπε ήταν ότι ο εξαγωγικός προσανατολισμός (και μάλιστα με χονδρικές τιμές μικρότερων των χονδρικών στην ελληνική αγορά) δεν αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία δεν κάνει τέτοιους διαχωρισμούς.
Άλλωστε και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η Συνεισφορά θα χρησιμοποιηθεί για «την παροχή οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται σοβαρά από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας