Σε αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Οσον αφορά το Ελληνικό Δημόσιο όμως ο οίκος αξιολόγησης αποδεικνύεται ο πιο «στρυφνός» απ’ όλους, καθώς είναι ο μόνος που διατηρεί την αξιολόγησή του μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο οίκος αιτιολόγησε τη μη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά την αξιολόγησή του τον Μάρτιο ήταν οι… τράπεζες, τις οποίες τώρα αναβαθμίζει:
● Αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε ba1 από ba2, ενώ ταυτόχρονα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας (Tier 2) σε Ba2 από Ba3. Ταυτόχρονα αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, ενώ το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση υποβαθμίστηκε σε σταθερό από θετικό. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) επιβεβαιώθηκαν σε Baa3(cr)/P-3(cr ).
● Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά δύο βαθμίδες, σε Baa3 από το Ba2, ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Αναβάθμισε επίσης τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας (BCA) σε ba2 από ba3.
Η βασική αιτιολόγηση των αναβαθμίσεων στηρίζεται στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, καθώς για μεν την Εθνική ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024 σε 3,7%, από 5,2% τον Μάρτιο του 2023, ενώ για την Πειραιώς στο ίδιο διάστημα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 3,5% από 6,6%, ενώ υπάρχει και αυξημένη κάλυψη των NPE.
«Τσιγκουνιές»
Οσον αφορά το Δημόσιο όμως η «τσιγκουνιά» διατηρείται, παρ' όλο που πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος του οίκου, ο Κόλιν Ελις, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής πιστωτικών θεμάτων της Moody’s Investor Service, υπαινίχθηκε θετικές εξελίξεις κατά την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στις 13 Σεπτεμβρίου, μιλώντας για «μια ευχάριστη Παρασκευή και 13»…
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει είτε την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είτε την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές, κάτι που θα προεξοφλούσε την αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση η προεξόφληση κάποιου θετικού νέου για το Ελληνικό Δημόσιο στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, κάτι μη συνηθισμένο από τον «στριφνό» Moody’s, ήταν μάλλον επιβεβλημένο τις παραμονές της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών –πολλώ δε μάλλον όταν τον Μάρτιο η κατάσταση των τραπεζών προβλήθηκε ως λόγος για τη μη αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου.
Υπάρχει όμως και ακόμα κάτι αξιοπρόσεκτο σε αυτή την υπόθεση. Τον Μάρτιο ο οίκος τεκμηρίωσε τη μη αναβάθμιση της Ελλάδας (ούτε καν των προοπτικών!) προβάλλοντας ως λόγους τα ανοίγματα των τραπεζών, την υστέρηση των μεταρρυθμίσεων (με βασική την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης), το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, τις αδυναμίες του οικονομικού μοντέλου (που στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία) και το δημογραφικό και τα μη χρηματοδοτούμενα κόστη της κλιματικής αλλαγής.
Αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, σε όλα τα υπόλοιπα είτε δεν άλλαξε τίποτε (δημογραφικό και κλιματική αλλαγή, αλλά και ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης), είτε οι εξελίξεις είναι μάλλον αρνητικές: το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών αυξάνεται ξανά στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, η δε στήριξη του μοντέλου ανάπτυξης στον τουρισμό και τη ναυτιλία παραμένει αδιατάρακτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας