Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) του μηνός Μαΐου δεν έτυχε «πανηγυρικής» υποδοχής. Οχι για τυχαίους λόγους. Τα ευρήματά της δεν προσφέρονται για προεκλογικές... επευφημίες, αντίθετα είναι «στενάχωρα»: ενώ τον Μάιο στον χώρο των επιχειρήσεων οι προβλέψεις γίνονται ελαφρώς πιο αισιόδοξες, στον αντίποδα, στον «πόλο» των νοικοκυριών, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις επιδεινώνονται – περισσότερο από οριακά.
Οσον αφορά λοιπόν τις επιχειρήσεις, το κλίμα βελτιώνεται σε σχέση με τον Απρίλιο, στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε., καθώς η Ε.Ε. ανακάμπτει αργά από την... παρ’ ολίγον ύφεση και την καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα περί το μηδέν.
Οσον αφορά την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, η καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος είναι... δυσδιάκριτη:
● Οι προσδοκίες για τη βιομηχανία εξασθένισαν ήπια σε Ε.Ε. και ευρωζώνη, οι προβλέψεις για παραγγελίες-ζήτηση αυξήθηκαν ελαφρά και τα αποθέματα έμειναν αμετάβλητα.
● Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες ήταν θετικές, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα εξασθένισαν αισθητά, αλλά αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση.
● Στο λιανικό εμπόριο οι δείκτες είναι αρνητικοί, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα εξασθένισαν, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά.
● Στις Κατασκευές οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινούνται σε αρνητικό έδαφος, οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι ελαφρά ενισχυμένες, αλλά οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών είναι αρνητικές!
Η αντιφατικότητα είναι προφανής και είναι ένδειξη ότι Ε.Ε. και ευρωζώνη αγωνίζονται να «ξεκολλήσουν» από τα όρια ύφεσης και στασιμότητας.
Στην Ελλάδα τα αρνητικά δεδομένα του Μαΐου περιορίστηκαν σημαντικά σε βιομηχανία και κατασκευές, ενώ καταγράφεται σημαντική ενίσχυση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο. Στις Υπηρεσίες παρατηρείται ελαφρά βελτίωση (κυρίως λόγω τουρισμού), αλλά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η κατάσταση επιδεινώνεται.
Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού
Ωστόσο, η όποια οριακή ανάκαμψη του κλίματος στον επιχειρηματικό τομέα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες, εκτιμήσεις και κλίμα όσον αφορά τα νοικοκυριά:
● Οι προϋπάρχουσες και πάγιες τους πολλούς τελευταίους μήνες αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους παραμένουν αμείωτες και μάλιστα οριακά αυξημένες (43,3 έναντι 43,2).
● Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται σημαντικά τον Μάιο (-41 από 36,7).
● Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των της χώρας εξασθένισαν ενισχύθηκαν οριακά (-46,7 από -41).
● Αισθητή βελτίωση της πρόθεσης για αποταμίευση (-62,5 από -65,3).
● Σημαντική επιδείνωση στις προβλέψεις για την ανεργία (+18,5 μονάδες, από +9,8).
● Επιδείνωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών (+32 μονάδες έναντι +28,6).
● Περαιτέρω μικρή αύξηση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα» (+66% από +61%).
● Σημαντική αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που διακατέχονται από αβεβαιότητα για την οικονομική κατάστασή τους (61% έναντι 48%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας