Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Βενζίνη- ευρώ

Από τις υψηλότερες στην Ευρώπη οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

Τι καταγράφει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Παρά τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Το παραπάνω είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης) με τίτλο «Ενεργειακές Τάσεις 2023-2024». 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα «ήταν το 2022 και το 2023 ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, για το 2023, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη τιμή ηλεκτρισμού (€119.11/MWh), μετά την Ιταλία (€127.24/MWh) και την Ιρλανδία (€121.92/MWh)». 

Όσο για την απλή αμόλυβδη βενζίνη, επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος τιμής της «φτάνει στην Ελλάδα τα €1.82/λίτρο στα μέσα Ιανουαρίου του 2024, με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να καταγράφουν χαμηλότερες τιμές, στα €1.80/λίτρο και στα €1.79/λίτρο αντίστοιχα. Σε επίπεδο ΝΑ Ευρώπης, η Ελλάδα διαθέτει την υψηλότερη τιμή στην βενζίνη, όταν στην Βουλγαρία αυτή διαμορφώνεται στα €1.30/λίτρο, στη Ρουμανία στα €1.36/λίτρο και στην Κροατία στα €1.46/λίτρο». 

Όπως τονίζεται, «ένα μεγάλο μέρος αυτής της τιμής είναι βεβαίως ο φόρος» και προστίθεται με σαφήνεια: «Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μέσα στην ΕΕ όσον αφορά στην υψηλότερη φορολογία καυσίμου, σε ισοβαθμία με την Ιταλία και την Ολλανδία. Και στις 3 αυτές χώρες, το 59% της τιμής του καυσίμου αφορά φόρους».

Επίσης η μελέτη του ΙΕΝΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκτεταμένου μπλακ άουτ, καθώς σημειώνει τα εξής: «Στην Ελλάδα, η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ και το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για την πράσινη ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει στην απόρριψη, όλο και πιο συχνά, χιλιάδων μεγαβατωρών παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της αδυναμίας του συστήματος να απορροφήσει την ενέργεια που παράγουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πλέον, το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και οι απορρίψεις ενέργειας μονιμοποιούνται για να αποτραπεί ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και τις ημέρες του Πάσχα».

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης: 

  • Παρατηρήθηκε κατακόρυφη πτώση των τιμών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, αργού και πετρελαϊκών προϊόντων σε Ευρώπη και Ελλάδα
  • Καταγράφηκε καθίζηση της συνολικής ζήτησης ενέργειας
  • Σημειώθηκε σημαντική πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχώρηση της ζήτησης φυσικού αερίου
  • Υποχώρησαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα
  • Μειώθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σιδηροκάστρου
  • Καταγράφηκαν αυξημένες εισαγωγές LNG μέσω Ρεβυθούσας το 2023 και εν συνεχεία κινήθηκαν ανοδικά οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το α’ τρίμηνο του 2024
  • Συνεχίζουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά την μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου
  • Υπήρξε έντονη διαφοροποίηση του ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος, με σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ

► Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη: 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από τις υψηλότερες στην Ευρώπη οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας