Τη θεσμική επέκταση της έννοιας του εργατικού ατυχήματος και στο σύνολο του Δημοσίου με ρητή αναφορά στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να κατοχυρώνεται η πλήρης αντιστοίχιση σε υποχρεώσεις και δικαιώματα, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), προτάσσοντας τον αυξημένο αριθμό θανάτων το 2023.
Απευθυνόμενη, ήδη από τον Μάρτιο του 2024, προς τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εργασίας, αλλά και στο ΓΕΝ, επικρίνει την «Πολιτεία» γιατί «διατηρεί σκοπίμως, μια άνιση, πιθανώς αντισυνταγματική, διάκριση που αποκλείει ακόμη και ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, από τον χαρακτηρισμό του ως εργατικού.
«Στο πλαίσιο αυτής της διάκρισης, οι στρατιωτικοί», επισημαίνεται στο υπόμνημα, «στερούνται ακόμα και της ισότιμης πρόσβασης στις πρόνοιες περί αποζημίωσής τους, “ένεκα της Υπηρεσίας”», αφού βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με κάποια διάταξη ή εξαίρεση ή αστερίσκο που θα τους αναπροσαρμόσει εκ νέου, και πάντα «κατ’ εξαίρεση» το εργασιακό τους περιβάλλον. Επί της ουσίας, το ατύχημα στις Ενοπλες Δυνάμεις, ακόμη κι αν σχετίζεται με τα κριτήρια που ισχύουν για τον χαρακτηρισμό του ως εργατικού, στο σύνολο των επιχειρήσεων, κρίνεται όχι με βάση τις συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών, αλλά με βάση τη σχέση εργασίας.
«Εχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι εργασιακές συνθήκες διαρκώς ελαστικοποιούνται, πάντα κατά το δοκούν και συνήθως λόγω “υπηρεσιακών αναγκών”, όρος απολύτως νεφελώδης που ευνοεί την αυθαιρεσία. Πλέον, καταστήσαμε σαφές ότι επιπλέον ασάφειες ή “ειδικές πρόνοιες” δημιουργούν πρόσθετες, εξίσου αόριστες εξαιρέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση των πιθανοτήτων της εφαρμογής του νόμου και για τους στρατιωτικούς. Υπό αυτές τις συνθήκες και όσο κι αν ακουστεί μακάβριο, σύμφωνα με τον νόμο ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο, κυριολεκτικά, πρέπει να πεθάνει, ώστε οι συγγενείς του στη συνέχεια να αξιώσουν αποζημίωση, η οποία σε περίπτωση δικαίωσης θα φτάσει στο Εφετείο (ενδεικτικά, ΔΕφΑθ 2238/2021 που αφορά θάνατο στελέχους του Π.Ν., ειδικότητας μηχανικού, από αμίαντο)», επισημαίνεται στο σχετικό υπόμνημα με το οποίο επισυνάπτεται και σχέδιο διατάξεων για την προστασία της ΥΑΕ στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Αν και δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία και στατιστικές, για το 2023 η ΠΟΕΣ κατέγραψε 24 θανάτους εν ενεργεία στρατιωτικών, αναδεικνύοντας ένα από τα μείζονα προβλήματα των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε έναν εθνικά κρίσιμο κλάδο στον οποίο η έγνοια για την τήρηση των κανόνων ΥΑΕ δεν μπορεί να είναι κατώτερη αυτής που ισχύει για τους άλλους εργασιακούς τομείς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ανάλογα νούμερα είχαν εντοπιστεί και το 2004. Ωστόσο στην τότε καταγραφή των θανάτων είχαν συμπεριληφθεί και οι απώλειες στους στρατεύσιμους.
Πρόκειται για ένα πραγματικά ανεξερεύνητο πεδίο στο οποίο ελάχιστο είναι το φως της δημοσιότητας, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και η νομοθετική πρόνοια. Διότι, όπως επισημαίνει και η ΠΟΕΣ, από τους 24 στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους το 2023, οι 9 ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία (5 από πτώσεις αεροσκαφών, 3 κατά τη διάρκεια αποστολής στο εξωτερικό, 1 σε τροχαίο), 4 αυτοκτόνησαν (οι 2 διά απαγχονισμού, οι 2 με χρήση όπλου, εκ των οποίων 1 μέσα στην υπηρεσία), 10 στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια, κατά βάση από ανακοπές, εκ των οποίων οι 4 μέσα στην Υπηρεσία, ενώ ένας ακόμη στρατιωτικός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.
Στον αριθμό 24, δεν συμπεριλαμβάνονται απώλειες κατά τη διάρκεια μετακίνησης, από και προς την υπηρεσία, ούτε οι θάνατοι από επαγγελματικές νόσους (άλλωστε αυτές δεν καταγράφονται στη χώρα μας και ουδείς γνωρίζει ποιοι θάνατοι σχετίζονται με τη χρήση αμίαντου σε στρατιωτικές υποδομές ή με άλλες χημικές ουσίες. Επίσης, όπως αναφέρει, ήδη από τις 7 Μαρτίου σε σχετικό της υπόμνημα, η ΠΟΕΣ, στον αριθμό 24 «δεν αναφέρονται καν οι περιπτώσεις των σοβαρά τραυματισμένων (όπως στις φωτιές στον Εβρο, όπου στρατιωτικοί είχαν διαταχθεί να παριστάνουν τους πυροσβέστες, ή από την αποστολή στη Λιβύη) ή ακόμη των θανάτων κατά τη διάρκεια ιδιωτικών δραστηριοτήτων. Η σκόπιμη παράλειψή μας σχετίζεται με την τεράστια δυσκολία εξεύρεσης και διασταύρωσης αυτών των αριθμών, ενώ σκοπίμως δεν συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις που αφορούν στρατεύσιμους».
Ασχετες με τις ελλείψεις στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας πολύ πιθανό να είναι και οι αυξημένες παραιτήσεις που έφτασαν ήδη τις 180 το 2023, όταν το 2014 ήταν 81 και αυτές μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας