Στα κάγκελα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ με αφορμή την πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες για να αναλάβουν συγκοινωνιακό έργο στη Θεσσαλονίκη για δέκα χρόνια. Με αιφνιδιαστική τετράωρη στάση για σήμερα, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, χωρίς να υπάρχει κάποια μελέτη, το έργο που πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες παρόχους είναι μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώθηκε και «οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και καθημερινοί επιβάτες του μοναδικού έως σήμερα μέσου μαζικής μεταφοράς εμπαίζονται».
Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «την ώρα που η πόλη ασφυκτιά από το κυκλοφοριακό λόγω των εργασιών στην περιφερειακή οδό και η έναρξη λειτουργίας του μετρό μετατίθεται συνεχώς, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) ανακοίνωσε την έναρξη διενέργειας ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες ύψους 646.800.000€ με ανταγωνιστικό διάλογο!...».
«Ποιον κοροϊδεύουν;»
Ωστόσο, διερωτώνται, «βάσει ποιου συγκοινωνιακού χάρτη σχεδιάστηκε ο διαγωνισμός; Ο τελευταίος συγκοινωνιακός χάρτης για την πόλη της Θεσσαλονίκης καταρτίστηκε το 2004! Γνωρίζουν ποιο είναι το έργο που θα κληθούν να πραγματοποιούν οι πάροχοι συγκοινωνιακού έργου στην πόλη μετά την έναρξη λειτουργίας του μετρό; Από πού προκύπτουν τα 22.500.000 οχηματοχιλιόμετρα και τα 250 λεωφορεία; Πώς είναι δυνατόν στην Αττική ο διαγωνισμός να αφορά ανάθεση περίπου 13% του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτη, όταν ο αντίστοιχος διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη αφορά πάνω από το 50%;».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ μιλώντας στην «Εφ.Συν.» γίνεται σαφέστερος αφού διαβλέπει ότι «δεν θα ιδιωτικοποιηθούν μόνο οι 45 γραμμές τις οποίες λειτουργούν σήμερα τα ΚΤΕΛ, τι άλλο μπορεί να είναι τα 4 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα που αναφέρονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος; Πώς γίνεται αλήθεια να έχει μετά τον διαγωνισμό 300 λεωφορεία ο ΟΑΣΘ και 250 οι ιδιώτες, σύνολο 550, δηλαδή με το Μετρό θα έχουμε περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους; Ποιον κοροϊδεύουν;».
Ρωτάνε ακόμη οι εργαζόμενοι: «Πώς είναι δυνατόν στην Αττική το ύψος της προαίρεσης για αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του διαγωνισμού να ανέρχεται στο 4% και το αντίστοιχο ύψος στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 20%;» και άρα «μήπως τελικά η απαξίωση που βίωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνο τυχαία δεν ήταν, αλλά άνοιξε τον δρόμο της εκ νέου εκχώρησης του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες;».
Ανάληψη ευθυνών
Οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δώσουν οριστικά λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης μας και των εργαζόμενων σε αυτή». Παράλληλα διαμαρτύρονται γιατί «για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (υπογραφή ΣΣΕ, έκδοση ΦΕΚ ανθυγιεινού επιδόματος κτλ) να παραπέμπονται για επίλυση σε… μελλοντικό χρόνο». Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ αρκείται να σημειώσει ότι αιφνιδιάστηκε από την κινητοποίηση και «καλεί τους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν στην κινητοποίηση και να μην ταλαιπωρήσουν τους επιβάτες»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας