Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
euros ellada
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μελέτη του ΣΕΒ και της Ernst & Young Ελλάδας

Το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας περνάει από το «reshoring»

Ο επαναπατρισμός βιομηχανιών που είχαν μεταφέρει εκτός συνόρων τις παραγωγικές λειτουργίες τους θεωρείται ευκαιρία και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τη στρατηγική δέσμευση για «επαναβιομηχάνιση» της χώρας επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο εισαγωγικό σημείωμα της νέας έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της ΕΥ Ελλάδας για την ελληνική βιομηχανία. Ως βασικό στόχο της κυβέρνησης αναφέρει την αύξηση των επενδύσεων κατά 15% το 2024 και κατά 70% το 2027 (βέβαια το 2023 οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν «βουτιά» σχεδόν 39% σε σχέση με το 2022).

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο της πολυσέλιδης μελέτης ΣΕΒ και ΕΥ δεν είναι οι υπουργικοί χαιρετισμοί, αλλά η έμφαση που δίνεται στην παγκόσμια τάση του reshoring – δηλαδή την επιστροφή βιομηχανικών δραστηριοτήτων που είχαν μεταφερθεί εκτός συνόρων, πιο κοντά στις εγχώριες αγορές των μεγάλων επιχειρήσεων ή σε γειτονικές χώρες.

Πρόκειται για την αντίστροφη πορεία από το offshoring, τη μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους. Οι νέες συνθήκες που ευνοούν την επιστροφή στις «ρίζες», ή έστω σε φθηνότερες κοντινές αγορές, είναι σύμφωνα με την έρευνα «δυσχέρειες και προκλήσεις, όπως οι παρατεταμένοι χρόνοι παράδοσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αυξημένη έκθεση στις συνέπειες εμπορικών συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών» κ.ά. Σε διεθνή έρευνα της ΕΥ το 55% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και το 52% των βιομηχανιών από τις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε μερικό ή ολικό reshoring των δραστηριοτήτων τους, τους τελευταίους 24 μήνες. Αντίστοιχα το ποσοστό των κινεζικών βιομηχανιών αγγίζει το 65%.

Η μελέτη καταγράφει τις απόψεις 112 εκπροσώπων βιομηχανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το Ευρωβαρόμετρο, που εμφανίζει τους πολίτες της χώρας ιδιαίτερα απαισιόδοξους για το οικονομικό τους μέλλον, οι επιχειρηματίες δηλώνουν «αισιόδοξοι ή πολύ αισιόδοξοι» για τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης. Το 46% αντιμετωπίζει θετικά την τάση του reshoring, απαντώντας ότι το θεωρεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους τρεις (μόλις 28%) θεωρεί ότι είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη του δικού του οργανισμού.

Τι σημαίνει όμως το reshoring για τις ελληνικές βιομηχανίες; Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα ή τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό για φτηνότερα εργατικά χέρια ή φοροπαλλαγές; Θα ευνοηθούμε από τη γενικότερη τάση της ευρωπαϊκής οικονομίας για αυτονομία και επάρκεια (στο πλαίσιο των «εμπορικών πολέμων»); Ή θα δούμε περισσότερα λουκέτα ξένων επιχειρήσεων που κάνουν το δικό τους «reshoring», αποεπενδύοντας από την Ελλάδα; Θέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα στον ΣΕΒ, ζητώντας χειροπιαστά παραδείγματα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Βιομηχανικής της Στρατηγικής, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη αυξημένης αυτονομίας σε βασικές στρατηγικές αλυσίδες αξίας αλλά και σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Οι μπαταρίες, το υδρογόνο και γενικότερα οι τεχνολογίες πράσινης μετάβασης, οι ημιαγωγοί (microchips), τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά, είναι μερικοί από τους τομείς όπου η Ευρώπη θα επιδιώξει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή της μέσα στα επόμενα χρόνια.

»Ηδη υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως το Critical Raw Materials Act και το Net-Zero Industry Act, [...] που ενισχύουν τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών και ελληνικών βιομηχανιών να ενισχύσουν την παραγωγική τους βάση και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά παραγωγικά δίκτυα, σε μια εποχή που παρατηρείται μια τάση οι εφοδιαστικές αλυσίδες να αποκτούν μια αυξανόμενα περιφερειακή διάσταση. Εκεί θεωρούμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία, σε βάθος χρόνου, για την ελληνική βιομηχανία για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε και να αξιοποιήσουμε ώστε να έχουμε οφέλη με τη μορφή Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, εξαγωγών και θέσεων εργασίας», δηλώνουν πηγές του ΣΕΒ στην «Εφ.Συν.».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας περνάει από το «reshoring»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας