Αρχικές οφειλές ύψους 5,52 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με 15.408 επιτυχημένες ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού μέχρι σήμερα, ενώ και τον Μάρτιο καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων αιτήσεων, απόρροια των βελτιώσεων που έχουν γίνει στον μηχανισμό και ενσωματώθηκαν τον Φεβρουάριο και ειδικότερα: επιπλέον «κούρεμα» ώς 28% στις οφειλές που αφορούν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, υποχρεωτική αποδοχή από τους πιστωτές των ρυθμίσεων που αφορούν ευάλωτους, μείωση επιτοκίου στο 3% για 3 έτη, δυνατότητα ένταξης προσώπων που «κληρονόμησαν» οφειλές.
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποβλήθηκαν 19.320 νέες αιτήσεις έναντι περίπου 9.500 αιτήσεων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, υποβλήθηκαν 6.525 νέες αιτήσεις, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2023 (3.400 αιτήσεις) με τις οριστικές υποβολές να φτάνουν τις 3.602, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.087 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 355 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές που βρίσκονται σε διάφορα στάδια (ολοκληρωμένα αιτήματα, αρχική υποβολή και άντληση στοιχείων, οριστική υποβολή και διαπραγμάτευση) ανέρχονται σε 29,61 δισ. ευρώ. Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 47,1% των συνολικών οφειλών (13,95 δισ. ευρώ).
Το 59,18% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορά επιτηδευματίες και η πλειονότητα των οφειλών (75,6%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Επίσης, η πλειονότητα των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ φτάνουν αθροιστικά τα 17,3 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57,8% του συνόλου των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό.
Ευάλωτοι
Σε ό,τι αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες οι οποίοι προσφεύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή την πρόταση ρύθμισης που προκύπτει από τον αλγόριθμο, το ποσοστό απόρριψης από τους ίδιους τους οφειλέτες διαμορφώνεται στο 70%.
Πιο αναλυτικά, από τις 256 ολοκληρωμένες αιτήσεις ευάλωτων –επί συνόλου 989– επιτυχείς ήταν οι 110 και 146 μη επιτυχείς. Το 70% των μη επιτυχών είναι λόγω απόρριψης από τους ίδιους τους οφειλέτες, ενώ το υπόλοιπο 30% δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής και εκεί οφείλεται ο λόγος απόρριψης από τους πιστωτές (χρηματοδοτικοί φορείς και Δημόσιο).
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους οφειλέτες (μη ευάλωτους) η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων με βάση το πλήθος των ρυθμίσεων φτάνει το 79% και βάσει συνόλου οφειλών το 74%.
Σημαντικό εξάλλου είναι ότι το ποσοστό απόρριψης από τους οφειλέτες διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα, στο 29% στις πολυμερείς ρυθμίσεις και στο 16% στις διμερείς, με την πλειονότητα των αιτούντων να μην αιτιολογεί τον λόγο απόρριψης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας