Στον 5ο τραπεζικό πόλο, εκτός από την Attica, συμπεριλαμβάνει την Παγκρήτια, την Οptima, τη Viva, συνεταιριστικές τράπεζες όπως η Καρδίτσας και η Ιωαννίνων, αλλά και τις Fintech και Microfinance, εταιρείες παροχής πιστώσεων
«Η Ελλάδα είναι success story, τα προβλήματα πρώτης τάξεως έχουν λυθεί, πρέπει να διευθετήσουμε μια σειρά από μικρότερα, σημαντικά όμως προβλήματα. Οταν γίνουν αυτά, θα έρθουν και οι αναβαθμίσεις χωρίς άγχος. Εχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα από 4 οίκους, ότι δεν μας την έδωσε ένας δεν σημαίνει κάτι, θα μας τη δώσει και η Moody’s» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί ούτε η Μoody’s, η οποία δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της οικονομίας, ούτε η JP Morgan, που έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου.
«Εμείς πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα. Να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2% του ΑΕΠ στο διηνεκές, να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και να φροντίσουμε το τραπεζικό σύστημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό και πιο στέρεο. Δημοσιονομική σταθερότητα, διαρθρωτικές αλλαγές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και από εκεί και πέρα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους, όπως και οι αναβαθμίσεις» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στο mononews.gr
O Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι ο μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος είναι εξωγενής και σχετίζεται με το διεθνές περιβάλλον και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει εσωτερικούς κινδύνους, τα μεγάλα προβλήματα τα έχει λύσει (προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,3% το 2024 και 2,5% το 2025 και για την ευρωζώνη 0,6% και 1,5% αντίστοιχα), ωστόσο υπάρχουν μικρότερα αλλά σημαντικά προβλήματα όπως η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και η γραφειοκρατία.
«Δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η αναδιάρθρωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όμως κρατάνε τη χώρα πίσω. Δεν μπορούμε λοιπόν να εφησυχάζουμε» είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους εξωγενείς κινδύνους, αναφέρθηκε στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και στις εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας, με το κλίμα που δημιουργείται να έχει κόστος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, 7 τρισ. δολάρια, το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
O Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη και σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν χώρες-μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν να γίνει πρώτα η μείωση κινδύνων και χώρες-μέλη που επιθυμούν τον διαμοιρασμό κινδύνων.
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες και περισσότερο ανταγωνισμό και ο 5ος τραπεζικός πόλος δεν είναι μόνο η Attica και η Παγκρήτια αλλά και η Οptima, η Viva, συνεταιριστικές τράπεζες όπως η Καρδίτσας και η Ιωαννίνων, αλλά και oι Finetch και οι Microfinance, εταιρείες παροχής πιστώσεων. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στα επιτόκια, «είναι θέμα ανταγωνισμού», και σχολιάζοντας τη μελέτη του ΚΕΠΕ για την «τραπεζική απληστία» εξήγησε ότι υπάρχουν μεγάλα spreads, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα NPLs, οπότε έχουν και μεγαλύτερο ρίσκο που έχει επίπτωση στα επιτόκια.
Σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική των τραπεζών και τη μείωση της υποχρέωσης σε αναβαλλόμενο φόρο, με δεδομένα τα κέρδη των 3,6 δισ. ευρώ το 2023, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι χρειάζεται αναλογικότητα, δεν μπορούν να μη δώσουν τίποτα οι τράπεζες -«μεταξύ του 0 και του 100 υπάρχει και το 50», όπως είπε χαρακτηριστικά-, οι μέτοχοι να μείνουν χωρίς ανταμοιβή και δεν υπάρχει περίπτωση να πει όχι ο SSM. Σημειώνεται οτι οι συστημικές τράπεζες στοχεύουν σε διανομή μερισμάτων για το 2023, μεταξύ 10%-30%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας