Ανοιχτή επιστολή με σοβαρές καταγγελίες δημοσιοποίησε χθες η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, με μοναδικό θέμα συζήτησης την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων από τον ΕΛΟΕΝ (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών).
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, ενημέρωσε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας για την έκτακτη συνάντηση που είχε στις 06/03/2024 στο υπουργείο Εργασίας με την υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αφορμή την «αιφνιδιαστική ενέργεια υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, με την πολιτική κάλυψη της Δόμνας Μιχαηλίδου που με διάφορα “τερτίπια” προσπαθούν να απαγορεύσουν την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους».
Ο κ. Τσικαλάκης ανέφερε ότι «μεθοδεύουν όπως φαίνεται “οι σοφοί” που κατοικοεδρεύουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να βρουν τρόπους να υφαρπάξουν το αποθεματικό που διαθέτει ο ΕΛΟΕΝ (πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ) όπως είχαν υφαρπάξει το 2013 (35 εκατ. ευρώ) στρουθοκαμηλίζοντας όπως είναι η πάγια τακτική τους, ότι τα χρήματα αυτά δεν τους ανήκουν». Τέλος, υπενθύμισε σε όλους αλλά και στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι τα χρήματα του ΕΛΟΕΝ είναι χρήματα που παρακρατούνται από τον μισθό των ναυτεργατών και ένα ποσοστό καταβάλλεται από τους πλοιοκτήτες. Ουδεμία σχέση έχει το κράτος με τα χρήματα αυτά.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε:
1. Την αποστολή εξωδίκων για την έναρξη κινητοποιήσεων.
2. Την άμεση ενημέρωση με όλα τα πρόσφορα μέσα, καθώς και με τη φυσική παρουσία στα πλοία των εκπροσώπων των ναυτεργατών όλων των πρωτοβάθμιων κλαδικών οργανώσεων.
3. Την καταληκτική ημερομηνία έναρξης της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους την 21η Μαρτίου 2024.
4. Με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προχωρήσουν οι διαδικασίες της απορρόφησης του ΕΛΟΕΝ από την Εστία Ναυτικών, όπως είχε συμφωνηθεί πέρυσι από τον τότε υπουργό κ. Αδωνη Γεωργιάδη.
Επίσης, αποφασίστηκε η νομική υπηρεσία της ΠΝΟ να εξαντλήσει κάθε νομικό περιθώριο αλλά και ενέργεια, ώστε να απαιτηθεί η επιστροφή των 35 εκατ. που υφαρπάχθηκαν. Τέλος, η ΠΝΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν και καμία να στερήσει από τουλάχιστον 9.000 συναδέλφους τους σε πρώτη φάση τα οικογενειακά τους επιδόματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας