Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση και έλλειψη προσωπικού είναι το τρίπτυχο των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος που στα χρόνια της κρίσης απέδειξε ότι είναι ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας, «μια πηγή άμεσου εισοδήματος, δημόσιων εσόδων αλλά και ανάχωμα της κοινωνικής συνοχής», όπως είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, ανοίγοντας το 7ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας «Ελληνικά ξενοδοχεία: η επόμενη μέρα» που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan EXPO, παράλληλα με την έκθεση HORECA.
Αντιμέτωπος με αυτές τις προκλήσεις δεν είναι μόνο ο ελληνικός τουρισμός, καθώς αυτά τα θέματα είναι σε διεθνές επίπεδο στην πρώτη γραμμή, όπως είπε ο Αλ. Βασιλικός, και για τον λόγο αυτό το ΞΕΕ τις έχει αναδείξει και προσφέρει τη σχετική γνώση στα μέλη του ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον προκλήσεων. Ζητούμενο παραμένει, όπως είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, «να διασφαλίσουμε την αυθεντικότητά μας».
«Ο τουρισμός είναι ένας κύκλος, που όταν η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρεθεί σε καμπή, θα πρέπει η χώρα και οι επαγγελματίες να έχουν εργαλεία για να τη διαχειριστούν», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ένας καθοδικός κύκλος με πτώση 10% στα τουριστικά μεγέθη δεν θα είναι καταστροφικός.
Δεν έλειψαν ωστόσο οι αιχμές από τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ καθώς, όπως τόνισε, στην εποχή της πανδημίας υπήρχε ένας σχέδιο που όλοι ακολούθησαν (πρωτόκολλα λειτουργίας ξενοδοχείων, εισόδου στη χώρα κ.λπ.), σήμερα που το μομέντουμ είναι καλό για να συσπειρωθούν όλοι γύρω από ένα σχέδιο πάλι, ο καθένας είναι μόνος του, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο του ΣΕΤΕ για την επόμενη μέρα του τουρισμού παραμένει στο συρτάρι. Και τόνισε ότι χρειάζεται βιώσιμη στρατηγική καθώς ο δυνητικός επισκέπτης επιλέγει προορισμούς με κριτήριο τη βιωσιμότητα.
Σημειώνεται ότι λαοί όπως οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, με τους τελευταίους να είναι διαχρονικά οι βασικοί τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα ESG.
Αν δεν μπορέσουμε, εξήγησε ο Γ. Ρέτσος, να δώσουμε στους 34 εκατ. επισκέπτες, που πληρώνουν πλέον ακριβά για να έλθουν σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία, αυτό που έχουν αγοράσει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα βρεθεί ανοιχτό σε κριτική.
«Για να μη συμβεί η παραπάνω εξέλιξη, οι ιδιώτες έχουν προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, κάτι που δεν έχει συμβεί σε επίπεδο δημόσιων υποδομών», σημείωσε ο Γ. Ρέτσος.
Ενεργειακή απόδοση, ισότητα φύλων, «πράσινες» εκπομπές κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις χρηματοδοτήσεις, βάσει και των επιταγών της ΕΚΤ και σε έναν χρόνο θα είναι πολύ δύσκολο για μια τράπεζα να δώσει δάνεια αν δεν πληρούνται τα κριτήρια ΕSG, υπογράμμισε ο Θεόδωρος Τζούρος, ανώτερος γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αναβαθμίσεις ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και το 2023 οι επενδύσεις έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.
Εξαιρετικό είναι το μομέντουμ για επενδύσεις στην Ελλάδα στο πεδίο της φιλοξενίας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διεθνών ξενοδοχειακών ομίλων Accor και Virgin Hotels που συμμετείχαν στο 7o Φόρουμ Φιλοξενίας.
Μάλιστα, η μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για την έλευση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικό νέο, σύμφωνα με τον Will Dowling της Virgin Hotel (EMEA Development), αφού θα δώσει ώθηση στη γενιά «Ζ» να γνωρίσει περαιτέρω την Ελλάδα και να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης επισκεψιμότητας ειδικά στην Αθήνα και σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Χάρβαρντ εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και κατά τον ίδιο η Αθήνα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις συναυλιακές εκδηλώσεις και να μετατραπεί σε hub προσέλκυσης νέων ανθρώπων και ειδικά της γενιάς «Ζ».
Η Virgin Hοtels σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την Accor, παγκόσμια ηγέτιδα στον κλάδο της φιλοξενίας με 5.500 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλο τον κόσμο, σκοπεύει να ανοίξει στη χώρα μας ώς 8 ξενοδοχεία υπό την ομπρέλα της αλλά μέσω συνεργασιών (franchise) και αναζητά υφιστάμενες υποδομές στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας