Δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις η εξειδίκευση των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας, όπως ορίζουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ. Μία βασική προσθήκη αφορά το πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, καθώς «μπαλώνονται» τυχόν παραθυράκια που θα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τεχνητά το λειτουργικό κόστος, ώστε να παρακάμψουν τη ρύθμιση.
Σύμφωνα με την ψηφισμένη τροπολογία, το μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το άθροισμα του λειτουργικού κόστους για τα συγκεκριμένα προϊόντα συν 7% κέρδος επί των καθαρών πωλήσεων (πριν από εκπτώσεις, παροχές κ.λπ.). Η συμπληρωματική διευκρίνιση θέτει όρια στον υπολογισμό του λειτουργικού κόστους για την κατηγορία των παρασκευασμάτων για βρέφη, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέσο λειτουργικό κέρδος της επιχείρησης (όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις), προσαυξημένο κατά 60%.
Με ξεχωριστό ΦΕΚ εξειδικεύονται τα άλλα τρία μέτρα:
● η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε όσα προϊόντα ανακοινώνουν ανατιμήσεις από τις 10 Ιανουαρίου και μετά
● η μείωση της αρχικής τιμής προϊόντων καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής κατά 30% επί των εκπτώσεων και παροχών που χορηγήθηκαν το 2023
● η πώληση νωπών προϊόντων (κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά) από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους σε «καθαρές τιμές» - δηλαδή χωρίς εκπτώσεις επί του τιμολογίου ή πιστωτικά τιμολόγια. Για παράδειγμα, απαγορεύεται τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν να διαφημίζονται σε φυλλάδια με τρόπο που να υπονοεί ότι η τιμή είναι συμφέρουσα. Η απαγόρευση ισχύει και για παραπλήσια προϊόντα που λανσάρονται στην αγορά με νέο κωδικό, π.χ. με διαφορετική συσκευασία, διαφορετική ποσότητα αλλά μεγαλύτερη τιμή μονάδας ή μέσω συνεργατών. Η προσθήκη κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν ανατιμήσεις διά της πλαγίας οδού, π.χ. με τη μέθοδο του «shrinkflation» (μικρότερη συσκευασία).
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι ήδη εταιρείες ανακαλούν ανατιμήσεις που είχαν κοινοποιήσει σε σουπερμάρκετ και ότι η μάχη με την ακρίβεια δεν θα σταματήσει «αν δεν δούμε σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού». Προς το παρόν πάντως η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μετά τη Μάλτα και τις ακριβότερες τιμές σε απορρυπαντικά και βρεφικό γάλα σε όλη την Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας