Μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει το πλήρωμα του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο» και τα οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν από τους αρμόδιους φορείς κάνει γνωστά η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ (ναύτες), κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις με το πλήρωμα του πλοίου.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΠΕΝΕΝ, το πλήρωμα του σκάφους ζητά την επαναφορά της ΣΣΕ της ακτοπλοΐας στο μισθολόγιο και τα υπόλοιπα δικαιώματα, ενώ όπως εξηγεί από το 2010 καταργήθηκε η ΣΣΕ και αντικαταστάθηκε με άλλη, η οποία στην ουσία «εγκλώβισε» τα δικαιώματα του πληρώματος στα ισχύοντα περί Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό οι μισθοί μειώθηκαν, τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα καταργήθηκαν, ενώ αντίθετα εξακολουθούν να παρακρατούνται οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τη ΣΣΕ ακτοπλοΐας.
Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια αναδείχθηκαν μια σειρά προβλήματα που επιδεινώνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως:
● Η δημιουργία συμβάσεων και δικαιωμάτων δύο ταχυτήτων, αυτής των παλιών με σύμβαση αορίστου χρόνου και των νέων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ουσία, με αυτή την πρακτική επιχειρείται η υποβάθμιση των νεοπροσλαμβανόμενων στο πλοίο.
● Σε αρκετές περιπτώσεις έξοδα ιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας δεν καταβάλλονται στα μέλη του πληρώματος.
● Επίσης δεν τους παρέχονται αποδείξεις για το αντίτιμο τροφής όταν το πλοίο βρίσκεται σε ταξίδια εκτός Πειραιά, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής. Ομως ενώ επιστρέφουν τα χρήματα για την εξασφάλιση της διατροφής τους, αυτά φορολογούνται και φαίνονται ως μέρος των μηνιαίων αποδοχών τους.
● Η επιστασία των θαλαμηπόλων επιβαρύνεται εργασιακά με το έργο της καβοδεσίας, γεγονός που δεν συνάδει με τους κανόνες ασφαλείας και επίσης η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι στα καθήκοντά τους.
Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι το πλήρωμα του πλοίου ζητά σαφείς απαντήσεις και λύσεις στα δίκαια αιτήματα, σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το υπόμνημα υπογράφεται από 17 μέλη του πληρώματος (σύνολο 22) και απεστάλη από την ΠΕΝΕΝ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και στην ΠΝΟ.
Με δική τους παρέμβαση-καταγγελία τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής) και ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι), την οποία κοινοποιούν στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας, στο ΕΛΚΕΘΕ και στην ΠΝΟ, αναφέρονται στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στα πλοία του ΕΛΚΕΘΕ.
Τονίζουν ότι οι μισθολογικές αποδοχές τους προσδιορίζονται με βάση τη ΣΣΕ ακτοπλοΐας του 2008, αυτό άλλαξε με ΚΥΑ (αρ. 2/29117/0022) από το 2009 και μέχρι σήμερα οι μισθοί δεν έχουν αναπροσαρμοστεί με τις αυξήσεις της συγκεκριμένης σύμβασης. Οι αυξήσεις από το 2008 μέχρι και το 2024 στην ακτοπλοΐα είναι της τάξης του 21,5% και οι ναυτεργάτες του ΕΛΚΕΘΕ τις χάνουν.
Ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών του 2008 ήταν 1% για το πλήρωμα και 3% για τους αξιωματικούς, σήμερα ο ΦΜΥ είναι 10% για το πλήρωμα και 15% για τους αξιωματικούς, δηλαδή ενώ ο μισθός παρέμεινε καθηλωμένος, ο φόρος εκτοξεύτηκε. Οι ασφαλιστικές εισφορές, που καταβάλλονται στο ΝΑΤ, ακολουθούν τη ΣΣΕ ακτοπλοΐας του 2009, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες στη σύνταξή τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας