Στην κατάργηση και του επιδόματος επίσχεσης εργασίας προχώρησε η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Κι όχι μόνο του επιδόματος επίσχεσης εργασίας. Με την ίδια ΚΥΑ (113582/29.12.2023 ΚΥΑ), που φέρει τις υπογραφές των Γεωργιάδη και Πετραλιά -και με την απόλυτη συναίνεση του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Σπύρου Πρωτοψάλτη- καταργούνται ακόμη δύο επιδόματα: το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ειδικό βοήθημα που καταβάλλεται μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
Καμβά αυτής της, φαινομενικά αψυχολόγητης, κατάργησης αποτελεί η πάγια νεοφιλελεύθερη αντίληψη πως οι επιδοματούχοι άνεργοι κλέβουν τα δημόσια έσοδα, υποκρίνονται και δεν επιθυμούν να εργαστούν, άρα δεν χρειάζονται ούτε καν αυτό το πενιχρό επίδομα αφού υπάρχει... έκρηξη νέων θέσεων εργασίας! Ενδεχομένως, σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι μακροχρόνια άνεργοι που αποτελούν το 50% των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων και λάμβαναν το ειδικό βοήθημα δεν υπάρχουν παρά μόνο ως ονόματα.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του επιδόματος επίσχεσης εργασίας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μετά την κατάργησή του διαγραφεί και η δυνατότητα της επίσχεσης εργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα παύσης εργασιών από τον εργαζόμενο όταν ο εργοδότης ή η επιχείρηση έχει καθυστερήσει αρκετές μέρες, μήνα ή μήνες να καταβάλει μισθούς και ημερομίσθια και αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη και όχι σε απρόβλεπτες περιστάσεις.
Το ποιο είναι κάθε φορά το εύλογο χρονικό διάστημα καθυστέρησης πληρωμής του εργαζόμενου που να δικαιολογεί την επίσχεση κρίνεται κατά περίπτωση και ελέγχεται από τα δικαστήρια.
Ενδεχομένως ένα από τα επιχειρήματα για την κατάργηση του επιδόματος επίσχεσης εργασίας της ΔΥΠΑ να είναι ο μικρός αριθμός των ωφελούμενων (μόλις 17 την τελευταία χρονιά). Ωστόσο ο αριθμός είναι χαμηλός τώρα γιατί δεν εμφανίζονται ή δεν δηλώνονται δραματικές ανακολουθίες στην καταβολή δεδουλευμένων. Ουδείς γνωρίζει όμως τις θα γίνει το 2024 ή το 2025. Πάντως το ίδιο επιχείρημα δεν μπορεί να ισχύσει για τα δύο πρώτα βοηθήματα προς τους ανέργους, καθώς το 2024 καταβλήθηκαν σε περίπου 28.000 ανέργους.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα τρία βοηθήματα που κόπηκαν από τη ΔΥΠΑ:
● Καταρχάς, το ειδικό βοήθημα που δίνεται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας σε όλους όσοι διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/ριες, εργαζόμενοι/ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.). Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο προς δεκατρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Εφόσον το ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ (19,16Χ13 = 249,08).
● Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που μπορούσαν να λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος κατηγορίες ανέργων και αντιστοιχούσε σε 15 ημερήσια επιδόματα προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος και υπολογιζόταν στα 284,7 ευρώ.
● Το ειδικό βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών. Δικαιούχοι ήταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης-εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.)
Οι δικαιούχοι του επιδόματος επίσχεσης θα έπρεπε να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου. Ο ασφαλισμένος μπορούσε να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος υπήρχαν και εισοδηματικά κριτήρια.
Αλλαγές
Με την ίδια ΚΥΑ διατηρείται το ειδικό βοήθημα αποφυλακισθέντων, αλλά με αλλαγές στις προϋποθέσεις, τη διαδικασία καταβολής και το ύψος, ενώ θεσμοθετήθηκε και η χορήγηση του ειδικού βοηθήματος σε θύματα βίας-εμπορίας, άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες, γυναίκες-θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας, γονείς μονογονεϊκής οικογένειας. Επίσης η ΔΥΠΑ ενημέρωσε το προσωπικό της ότι οι αιτήσεις των καταργημένων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες.

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο»
Την ώρα που η ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τα καθημερινά έξοδα έχουν γίνει εφιάλτης για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να στοχεύσει τους ανέργους και να προχωρήσει σε περαιτέρω ξήλωμα του πλαισίου στήριξής τους.
Ετσι, λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με κοινή τους απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ εν μέσω εορτών (29.12.2023), καταργούν τρία σημαντικά επιδόματα, όπως αυτό που δινόταν μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων και το επίδομα στην περίπτωση επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης/εκμετάλλευσης. Τα συγκεκριμένα επιδόματα λαμβάνονταν καιρό τώρα από ανέργους της χώρας και σκοπό είχαν να προσφέρουν, στο ελάχιστο, στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέχρι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Περαιτέρω, η θέσπιση με την ίδια ΚΥΑ επιδομάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως σε θύματα βίας-εμπορίας, σε απεξαρτημένα άτομα και σε γυναίκες-θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας, αν και αναγκαία, δεν μπορεί να αποτελεί τον μανδύα για την περικοπή άλλων εξίσου σημαντικών επιδομάτων για τους ανέργους.
Η κοινωνική πολιτική πρέπει να απευθύνεται σε όλους και να καλύπτει κάθε ειδική ανάγκη που οι ευάλωτοι συμπολίτες μας έχουν. Η αυθαίρετη «διαλογή» επιδομάτων της κυβέρνησης της Ν.Δ. διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και απογυμνώνει την ισχύ του κοινωνικού κράτους.
Δυστυχώς, κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάλγητη κυβέρνηση, που σχέδιό της έχει τη φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας και των κοινωνικά ασθενέστερων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας