To Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) ενέκρινε το τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το ύψους του οποίου ανέρχεται πλέον σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μέσω του μηχανισμού RRF και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. To αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει νέο κεφάλαιο για το REPowerEU με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια.
Το Ecofin ενέκρινε επίσης τα τροποποιημένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σχολίασε πως η θετική αξιολόγηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» αποτελεί «δικαίωση και μια θετική πρόκληση για τη χώρα», πως «έρχεται σε συνέχεια ανάλογων αξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά αναγνωρίζει και θεσμικά, σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συστηματική και αποτελεσματική δουλειά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο τη διασφάλιση και την επιτάχυνση της βέλτιστης αναπτυξιακής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και δη αυτών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
«Παράλληλα με τις θετικές αξιολογήσεις των αιτημάτων πληρωμών που κατέθεσε η Ελλάδα, νωρίτερα και από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, 36 δισ. ευρώ είναι πλέον διαθέσιμα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, η περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, η ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, η ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους» υποστήριξε.
Eξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος.
Όπως αναφέρει το ΥΠ.ΟΙΚ., η χώρα μας θα λάβει «πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του "Ελλάδα 2.0" ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι έκανε θετικές αναφορές στη συμπερίληψη μεταξύ άλλων δράσεων και έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οροσήμων, μέσω των οποίων προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
»Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε περαιτέρω σύγκλιση των διιστάμενων απόψεων σε επιμέρους θέματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ήδη γενικότερη σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων».
Το ΥΠ.ΟΙΚ. σημειώνει πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία εγκρίθηκαν τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών- μελών της ευρωζώνης για το 2024, με την Ελλάδα να αποτελεί μια από τις 7 χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός κρίθηκε ως πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της ευρωζώνης. Επιπλέον, συνεχίστηκε η συζήτηση για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος στην παρέμβασή του έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».
Κ. Χατζηδάκης: Τρεις θετικές εξελίξεις
Ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κάνει λόγο για «τρεις πολύ θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας:
- »Πρώτον, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού που υποβάλαμε εγκρίθηκε από το Eurogroup χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
- »Δεύτερον, επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ., ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με θετικές αναφορές για τον χαρακτήρα των προγραμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
- »Τρίτον, σημειώθηκε πρόοδος ως προς τη διαμόρφωση ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα λαμβάνει ειδική μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Φαίνεται ότι το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον την συναίνεση των κρατών- μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας