Αλλάζει όνομα από φέτος το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) και μετονομάζεται σε «Plastainability», σύνθεση των λέξεων «πλαστικά» και «αειφορία», μαρτυρώντας την αγωνία του κλάδου να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά του «ρυπαντή» και να εμφανιστεί ως σύμμαχος της βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, η ελληνική βιομηχανία πλαστικών συνεισφέρει στο 1,6% του ΑΕΠ, με 3 δισ. ευρώ ετησίως, στο 4% των εξαγωγών, με 1,2 δισ., και στο 1,8% της απασχόλησης με 67.000 εργαζομένους.
Τις εργασίες του 1ου Plastainability, που διεξάχθηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος», άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ Βασίλης Γούναρης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το γραμμικό μοντέλο «παράγω-καταναλώνω-απορρίπτω» έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να πάμε σε ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας».
Υποστηρίζοντας ότι «τα πλαστικά μπορούν να είναι μέρος της λύσης υπό την προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης και επανεισαγωγής στο σύστημα», οι βιομηχανίες του κλάδου αναζητούν τρόπους να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης, εστιάζοντας σε νέες μεθόδους όπως η χημική ανακύκλωση. Εν όψει του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, οι ομιλητές του συνεδρίου αναφέρθηκαν στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, όμως διαφάνηκαν εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στους φορείς, ειδικά στο θέμα της ανακύκλωσης.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (το σύστημα των μπλε κάδων) εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις πολιτικές της κεντρικής δημόσιας διοίκησης από το 2019 και μετά, κυρίως μέσω του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, σημειώνοντας ότι «επιταχύνουν την κρίση» με ορατό τον κίνδυνο να μην πιαστούν οι εθνικοί στόχοι για αύξηση της ανακύκλωσης στο 50% το 2025 (από 35% σήμερα).
Οξεία κριτική άσκησε στο νέο σύστημα Eπιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών (Deposit Refund System), το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από φέτος. Το σύστημα επιβαρύνει τον καταναλωτή με «χαράτσι» 10 λεπτά ανά συσκευασία (πλαστική φιάλη ή κουτάκι αλουμινίου), το οποίο θα του επιστρέφεται με την ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕΑΑ, πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, καθώς αφορά το 15% των συσκευασιών, μόλις το 0,4% των αστικών στερεών αποβλήτων και μόλις το 0,2% των πλαστικών αποβλήτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας