Επιμονή της ακρίβειας για την Ελλάδα και το 2024 προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων, είναι αισιόδοξη σε γενικές γραμμές, αλλά οι αστερίσκοι είναι αρκετοί.
«Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και θα παραμείνει πάνω από το 2% σε σχέση με τον ορίζοντα της πρόβλεψης. Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη σε μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, βασική περιοχή για την αγροτική παραγωγή», σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν.
«Μακροπρόθεσμα, η αναμενόμενη ισχυρότερη αύξηση των μισθών που συνδέεται με μια στενή αγορά εργασίας πρόκειται να αυξήσει την πίεση στις τιμές. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα».
Συνολικά, η ανάπτυξη για την Ελλάδα προβλέπεται σε 2,3% και 2,2% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Η αύξηση της απασχόλησης θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 9,6% έως το 2025, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια έλλειψης εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς (κατασκευές, υπηρεσίες).
Αρχικά ανάπτυξη, μετά συρρίκνωση
Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023 στην Ελλάδα, πριν μετριαστεί σταδιακά στο 2,2% το 2025. Η επέκταση υποστηρίζεται από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και από μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ο ονομαστικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 4,3% φέτος και θα μειωθεί στο 2,1% μέχρι το 2025, αν και σταδιακά καθώς οι σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας προσθέτουν ανοδική πίεση στις τιμές. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και στα υψηλότερα έσοδα. Μαζί με τη σταθερή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, αυτό αναμένεται να υποστηρίξει τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η ελληνική οικονομία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2023, κυρίως χάρη στην κατανάλωση και τις εξαγωγές. Η ιδιωτική κατανάλωση επωφελήθηκε από τη ζήτηση κυρίως υπηρεσιών, ενώ μια σημαντική μείωση των εισαγωγών προκάλεσε τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών. Η επενδυτική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά την άνοδο που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Η εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετατοπίζεται από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και αυτό θα στηρίξει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ η δανειακή διευκόλυνση αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της εταιρικής ανάπτυξης και συνεπώς των εταιρικών επενδύσεων μετριάζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού λόγω αύξησης επιτοκίων.
Συνολικά, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται σε 2,3% και 2,2% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις και κοντά σε αυτή που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ.
Η αύξηση της απασχόλησης θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 9,6% έως το 2025, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια έλλειψης εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς (κατασκευές, υπηρεσίες).
Με την αύξηση των ονομαστικών μισθών και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων αναμένεται να αυξηθούν το 2023 ύστερα από συρρίκνωση το 2022.
Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, αλλά οι πιέσεις παραμένουν
Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και να παραμείνει πάνω από το 2% και το 2024. Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, βασική περιοχή για την αγροτική παραγωγή. Μακροπρόθεσμα, η αναμενόμενη ισχυρότερη αύξηση των μισθών που συνδέεται με μια στενή αγορά εργασίας πρόκειται να αυξήσει την πίεση στις τιμές. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο το 2023, φθάνοντας στο 2,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο αύξηση θα καταγράψει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, στο 1,1% του ΑΕΠ φέτος, από 0,1% το 2022. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων , ιδίως από ΦΠΑ και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τις αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Το 2024, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Το 2025 θα πέσει στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 160,9% το 2023, στο 151,9% το 2024 και στο 147,9% το 2025.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε ορισμένους κινδύνους, επισημαίνει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της. Και περιλαμβάνει σε αυτούς εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Εδώ υπονοείται κυρίως η αποζημίωση 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί ο όμιλος Μαντωνανάκη για το Ξενία Λαγονησίου.
Τέλος, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι προσπάθειες για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της ψηφιοποίησης ενδέχεται να αποφέρουν ήδη το 2024 πρόσθετα έσοδα σε στα κρατικά ταμεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας