Το σχέδιο νόμου για τους servicers, που περιλαμβάνει διατάξεις-βελτιώσεις του Εξωδικαστικού και του Πτωχευτικού Μηχανισμού και φιλοδοξεί να ενισχύει τον ανταγωνισμό στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς, βρίσκεται από χθες και για 12 μέρες στη δημόσια διαβούλευση, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει τη σημασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. «Παραμένουν, ωστόσο, χρόνιες παθογένειες που θέτουν αναχώματα στην περαιτέρω ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο. Ηδη, την προηγούμενη τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους. Σήμερα, με κομβικές παρεμβάσεις (σ.σ.: 8 τον αριθμό) μέσω του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στοχεύουμε στην ολιστική, οριστική και ουσιαστική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θωρακίζοντας τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες, ενώ ενδυναμώνουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός.
Ολα αυτά μία μέρα μετά τα «καμπανάκια» της ΤτΕ για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων (υψηλά επιτόκια, πληθωριστικές πιέσεις κ.λπ.) και την επιβεβαίωση, για ακόμα μία φορά, ότι το κόστος στέγασης είναι δυσβάσταχτο για τα ελληνικά νοικοκυριά που κατακτούν το «χρυσό μετάλλιο» στην Ε.Ε. καθώς το 2022 δαπάνησαν το 34% του διαθέσιμου εισοδήματος για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες έναντι 19,9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το σχέδιο νόμου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2021/2167» θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης όταν θα φτάσει η ώρα της συζήτησης στη Βουλή.
Ειδικότερα, η μία από τις κεντρικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου αφορά τις υποχρεώσεις διαφάνειας και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers, με την ενσωμάτωση της Οδηγία της Ε.Ε. 2021/2167 (η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει την οδηγία στο δίκαιό της) αλλά και συμπληρωματικές διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενημέρωση θα πρέπει να παρέχεται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών) που θα επικαιροποιείται, τουλάχιστον, σε μηνιαία βάση και η οποία θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024.
Παράλληλα, προβλέπονται ποινές που θα ξεκινούν από την επιβολή προστίμου ύψους έως και 500.000 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών εάν δεν συμμορφωθούν με το νέο πλέγμα λειτουργίας και κανόνων.
Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με χορήγηση και από μη τραπεζικούς φορείς, εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων –για τις οποίες απλοποιείται το αδειοδοτικό πλαίσιο από την ΤτΕ– μπορούν στο εξής να χορηγούν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Επιπλέον, με άδεια της ΤτΕ οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις μπορούν να χορηγούν νέες πιστώσεις σε δανειολήπτες των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται είτε οι ίδιες είτε άλλοι διαχειριστές πιστώσεων με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση δανεισμού.
Εξωδικαστικός
Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα πρέπει να γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά δεκτή από το σύνολο των πιστωτών (χρηματοδοτικοί φορείς, Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης). Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση και οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, να προχωρήσουν σε άσκηση ανακοπής εντός 20 ημερών. Επίσης, με υπουργική απόφαση, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση βελτιώνεται ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής και της οφειλής μέσω του Εξωδικαστικού και οδηγεί σε μείωση έως και 28% της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο θα οριστεί σε 3% σταθερό, για 3 έτη, το επιτόκιο των ρυθμίσεων.
Από τις λοιπές παρεμβάσεις σταχυολογούμε τις εξής:
● Επέκταση των συναλλαγών που υλοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS). Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών.
● Βελτίωση της λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (όταν γίνει). Μεταξύ άλλων αίρεται η υποχρέωση του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς και προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής τους αξίας ή της τιμής πρώτης προσφοράς.
● Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα.
● Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους. Στο Μητρώο θα καταχωρίζονται δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας