H υπόθεση της πενταμελούς οικογένειας από το Αιγάλεω που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό αλλά απετράπη η έξωσή της -έστω και προσωρινά- ανέδειξε μεταξύ άλλων και το έλλειμμα ενημέρωσης για τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους οι ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη οικογένεια πληρούσε όλα τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί με το γράμμα του νόμου «ευάλωτο νοικοκυριό» και να ενταχθεί, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Προστασίας ώστε να γλιτώσει -για ένα χρονικό διάστημα- τον πλειστηριασμό και την έξωση.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου στο πρόγραμμα είχαν υπαχθεί μόλις 111 ευάλωτοι δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και η πληρωμή της συνεισφοράς του Δημοσίου έγινε σε 100 από αυτούς. Υπό αξιολόγηση είναι άλλες 80 αιτήσεις και 399 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Οι… χαμηλές πτήσεις του προγράμματος ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός ότι οι πραγματικά ευάλωτοι είναι λιγότεροι (απόκρυψη εισοδημάτων), ωστόσο η περίπτωση του Αιγάλεω καταδεικνύει το έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης και υποστήριξης πολιτών που είναι ευάλωτοι -όχι μόνο με όρους οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς- και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν κάποιον επαγγελματία για να τους καθοδηγήσει.
Ειδικότερα, το ενδιάμεσο πρόγραμμα είναι ενεργό και μέσω αυτού ο ευάλωτος δανειολήπτης που βρίσκεται στον προθάλαμο του πλειστηριασμού -και άρα της έξωσης- λαμβάνει κρατική επιδότησης της δόσης του δανείου του από 70-210 ευρώ (ανάλογα την οικογενειακή-περιουσιακή του κατάσταση) για 15 μήνες. Πέραν της επιδότηση προβλέπεται και η αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις). Με τη λήξη του προγράμματος αυτού οι ευάλωτοι οφειλέτες, οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον Φορέα Ακινήτων -όταν λειτουργήσει- για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
Το ενδιάμεσο πρόγραμμα δημιουργήθηκε ώστε να καλυφθεί το κενό προστασίας των ευάλωτων μέχρι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας, το τελευταίο κομμάτι για να ολοκληρωθεί ο νέος -πάλιωσε πλέον- Πτωχευτικός Κώδικας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκείνους που χάνουν την πρώτη κατοικία τους να παραμείνουν ως «ενοικιαστές» στο ακίνητο για τουλάχιστον 12 χρόνια λαμβάνοντας κρατική επιδότηση. Το αν θα μπορέσουν στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου μετά τη 12ετία είναι άλλη τάξεως συζήτηση. Βασικό ζητούμενο είναι η αποτροπή ενός κύματος εξώσεων που θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα αποτελέσει και πολιτικό πρόβλημα κυρίως για την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία επιχειρεί με «ασπιρίνες» να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα στεγαστικής πολιτικής.
Κριτήρια
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας -εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια- που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επιπλέον εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης» (π.χ. έως 7.000 ευρώ καταθέσεις για μονοπρόσωπο νοικοκυριό)
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (τ. ΕΓΔΙΧ). Φυσικά πρόσωπα, σύμβουλοι (λογιστές, οικονομολόγοι, δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ.) ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων μπορείτε να κλείσετε ραντεβού, είτε με τηλεδιάσκεψη είτε τηλεφωνικά, για ερωτήσεις σχετικές με Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη, Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου Ευάλωτου Οφειλέτη και Βεβαίωση Οικονομικά Ασθενέστερου Οφειλέτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myEGDIX.live.gov.gr ή τηλεφωνήστε στο 213-2125730 για να σας κλείσουν ραντεβού κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες 08.00-16.00.
Για προσωποποιημένη ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση οφειλών απευθυνθείτε στα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο τηλέφωνο 213-2125730.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας