Nα κάνουν «ταλιράκια» τις αιτίες των ανατιμήσεων στην τελική τιμή πώλησης θα ζητάει πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός ειδικά στην αλυσίδα των τροφίμων.
Τον τρόπο που θα εξειδικεύονται οι μηχανισμοί ελέγχου ανάμεσα στα διαφορετικά στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη Τύπου. Μια πρόγευση έδωσε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη ειδικά για τις τιμές στα γαλακτοκομικά, λέγοντας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στους τυποποιητές και προμηθευτές, ώστε να διαπιστωθεί αν οι μειώσεις στις τιμές παραγωγού θα περάσουν στο ράφι.
Ενα από τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν αύριο, το οποίο επίσης έχει προαναγγείλει με δηλώσεις του ο υπουργός, είναι ότι οι ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) δεν θα πραγματοποιούν μόνο επιτόπιους ελέγχους, αλλά θα ζητάνε εγγράφως στοιχεία από τις επιχειρήσεις τα οποία θα αιτιολογούν αναλυτικά από πού προέρχονται οι όποιες ανατιμήσεις, π.χ. πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορικά κ.λπ., και αν είναι αναλογικές με τις αυξήσεις στο κόστος.
Ενα ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί μέχρι τώρα δεν γινόταν κάτι αντίστοιχο ή γινόταν μόνο σε περιορισμένη κλίμακα, εφόσον είναι ο μοναδικός τρόπος να διαπιστωθεί ότι τηρείται ο νόμος για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους.
Ρεκόρ τζίρου για «Σκλαβενίτη»
Ρεκόρ τζίρου κατέγραψε για το 2022 ο όμιλος «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», με τον συνολικό κύκλο εργασιών να κυμαίνεται στα 4,48 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 12,3% σε σχέση με το 2021. Ο ρυθμός αύξησης του τζίρου είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι το 2021 (5,11% αύξηση σε σύγκριση με το 2020) και αντανακλά τον υψηλό ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.
Αυξημένο όμως είναι και το κόστος πωλήσεων σε σχέση με το 2021 και διαμορφώνεται στα 3,31 δισ. ευρώ, έναντι 2,92 δισ. Τα μικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 9,83% και διαμορφώθηκαν σε 1,16 δισ. ευρώ, έναντι 1,06 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων) του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 276,44 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,55% σε σχέση με τα 292,71 εκατ. ευρώ του 2021.
Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 78,51 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 92,57 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένα δηλαδή κατά 15,19%, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων των «Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτης» σε επίπεδο ομίλου έφτασαν τα 58,17 εκατ. ευρώ, έναντι 61,1 εκατ. ευρώ του 2021, μειωμένα κατά 4,76%. Το ομιλικό αποτέλεσμα μετά φόρων ανά μετοχή διαμορφώθηκε σε 2,03 €, έναντι 2,25 € το 2021.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας