«Δεν έχετε νερό; Πιείτε εμφιαλωμένο με 2,5 ευρώ η εξάδα» απαντά η κυβέρνηση ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα στα χιλιάδες πληττόμενα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που πνίγονται και διψάνε ταυτόχρονα, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό.
Η χθεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για επιβολή ανώτατης τιμής στο εμφιαλωμένο νερό μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας, ήρθε ως καθυστερημένη απάντηση στα φαινόμενα ακραίας αισχροκέρδειας μετά τις καταγγελίες ότι το εμφιαλωμένο νερό πωλείται 5 ώς 6 ευρώ η πολυσυσκευασία με 6 φιάλες του 1,5 λίτρου. Ομως μάλλον θυμηδία προκάλεσε το γεγονός ότι το «ταβάνι» που προβλέπεται είναι ώς και δύο φορές υψηλότερο από την τιμή που πωλούνται οι ανάλογες πολυσυσκευασίες εμφιαλωμένου νερού στα σουπερμάρκετ της επικράτειας, ακόμα και σε επαρχιακά μίνι μάρκετ.
Μια πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης για πλαφόν στα 2,5 ευρώ «νομιμοποίηση του μαυραγοριτισμού με κρατική σφραγίδα». Στην ανακοίνωση του Περισσού τονίζεται ότι «με αυτές τις τιμές μια οικογένεια καλείται να επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο κόστος σε καθημερινή βάση και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την πρωταρχική σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».
Πράγματι το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει από τις 8 Σεπτεμβρίου αυστηρή οδηγία προς τους πλημμυροπαθείς «να μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης, να μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό», αλλά να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Αραγε πόσες εξάδες χρειάζεται καθημερινά μια οικογένεια για να κάνει όλα τα παραπάνω και ποια ανακούφιση θα αισθανθεί από το πλαφόν του υπουργού Ανάπτυξης;
Το αντεπιχείρημα σε όσους διαμαρτύρονται ότι το πλαφόν στα 2,5 ευρώ η εξάδα είναι από μόνο του μια μορφή αισχροκέρδειας, ειδικά όταν πρόκειται για πλημμυροπαθείς που χρήζουν άμεσης στήριξης, είναι ότι «η ανώτατη τιμή έχει στόχο την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και δεν καταργεί τον ανταγωνισμό, ούτε εμποδίζει τους εμπόρους να καθορίζουν χαμηλότερες τιμές».
Λιανεμπόριο
Αύξηση τζίρου, αλλά μείωση όγκου πωλήσεων προβλέπουν για το υπόλοιπο του 2023 τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων λιανεμπορίου, σουπερμάρκετ και προμηθευτών FMCG (ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά), σύμφωνα με τη νέα έρευνα τάσεων του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Η εξαμηνιαία κυλιόμενη έρευνα καταγράφει μεν σχετική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για πωλήσεις, τιμές και οικονομικές συνθήκες, ωστόσο παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε το τελευταίο εξάμηνο (50%).
Αντίθετα μειώθηκε σημαντικά, στο 19% από 29%, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε, ένδειξη ότι η προεκλογική αισιοδοξία έχει ήδη ξεφουσκώσει ανάμεσα στα υψηλόβαθμα επιχειρηματικά στελέχη που στήριξαν την κυβέρνηση. Πάντως, παρά τις γενικότερες αρνητικές εκτιμήσεις, η πλειονότητα των επιχειρηματιών (56%) προσδοκούν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για την εταιρεία τους το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις προσδοκούν κέρδη για το 2023, εκ των οποίων οι μισές ελπίζουν ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν το 2%. Στην ερώτηση πού αποδίδουν την αύξηση των τιμών, η πλειονότητα αναφέρει ως βασικές αιτίες την αύξηση των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, ενώ σχεδόν ο ένας στους δύο αναγνωρίζει ότι η κερδοσκοπία επηρεάζει αυξητικά τις τιμές σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό.
Τιμές ακινήτων
Μία από τις αρνητικές παρενέργειες του προγράμματος «Σπίτι Μου» είναι ότι εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές των παλαιότερων ακινήτων, τα οποία ακριβαίνουν πλέον με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα νεόδημητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το β’ τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 13,9% (13,8% για τα νέα και 14,1% για τα παλαιά, ηλικίας άνω των 5 ετών).
Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών διαμερισμάτων καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (16,4%). Στην Αθήνα οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 14,1% σε έναν χρόνο, 14,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της Ελλάδας. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας το β’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,3%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας