Οι ανακοινώσεις των συνδικάτων, τα οποία καταδικάζουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει την υπογραφή του Αδωνη Γεωργιάδη, πληθαίνουν όσο πλησιάζει το Σάββατο, μέρα που παραδοσιακά πραγματοποιείται το μεγάλο διεκδικητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο τίποτα δεν προμηνύει ότι θα δούμε κάτι διαφορετικό ή μια μαζική παρουσία εργαζομένων, εκτός από τη διεκπεραίωση μιας παράδοσης που μετεξελίσσεται σε ρουτίνα. Διότι δυστυχώς και το ετήσιο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μοιάζει πλέον με γραφικότητα. Ενα «πρέπει» των συνδικαλιστικών οργανώσεων δίπλα στα πολλά «πρέπει» των συναντήσεων, των επαφών και της κυβερνητικής υποσχεσιολογίας που συνοδεύει πάντα τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Και όλα παραμένουν σταθερά και πανομοιότυπα με το παρελθόν: τα διαφορετικά σημεία συνάντησης των συγκεντρώσεων της ΓΣΕΕ, του ΠΑΜΕ και των εξωκοινοβουλευτικών κινήσεων, η μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, ενδεχομένως κάποια επεισόδια που θα εξελίσσονται έξω από το Βελλίδειο όταν θα απωθούνται βίαια οι διαδηλωτές την ώρα της προγραμματισμένης άφιξης του πρωθυπουργού, τα κυβερνητικά στελέχη και οι διοικητές οργανισμών και φορέων μέσα στα επίσημα ενδύματά τους.
Μόνο που αυτή την εικόνα της «παρέλασης» παραγόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα επισκιάζει ο καμένος Εβρος, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Δαδιά, τα θύματα της κακοκαιρίας «Daniel» και το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά στο πλοίο «Blue Horizοn» της Attica Group.
Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων και των συνεντεύξεων δεν προοιωνίζεται κάτι το ιδιαίτερο και οι ατζέντες δεν θα αλλάξουν. Και δυστυχώς η καταδίκη και η καταπολέμηση της βίας -που ναι μεν μπορεί να προέρχεται ακόμη και από σκληρά εργαζόμενους, αλλά το γεγονός ότι εργάζονται σκληρά δεν δικαιολογεί κανένα έγκλημα όπως ανοήτως υπονόησε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης- δεν αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα της κινητοποίησης.
Διαδηλώσεις
Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και πολλών Ε.Κ. και ομοσπονδιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου -ημέρα των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ- στις 6.00 μ.μ. στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου με αιχμή την απόσυρση του νομοσχεδίου.
ΑΔΕΔΥ: Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στο συλλαλητήριο με αιτήματα: αυξήσεις στους μισθούς 10%. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας. Ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21) για τα εργασιακά καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
ΕΤΕ: Ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου τονίζοντας ότι ακόμη και «μέσα στην Εθνική Τράπεζα υπάρχουν εργαζόμενοι για τους οποίους ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένος. Διώκονται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους, απαγορεύεται κάθε συνδικαλιστική δράση, ακόμα και η απλή ενημέρωση των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς και επικρέμαται η απειλή της απόλυσης για καθένα και κάθε μία που θα τολμήσει να οργανωθεί συλλογικά».
ΠΑΜΕ: Tην απόσυρση του νομοσχεδίου διεκδικούν αρκετές ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων η ΠΟΘΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε και το ΠΑΜΕ. «Το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Αντί να κάνουν προσλήψεις ανέργων και να ρίξουν την ανεργία κάτω από το 10% ώστε να ξεπαγώσουν οι τριετίες, θα ξεζουμίζουν τους ίδιους τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσεως. Το τραγικό παράδειγμα του νεκρού εργάτη της ΕΒΓΑ, που πέθανε πάνω στη μηχανή του εργοστασίου γιατί δούλευε 15 συνεχόμενα 12ώρα, ή τα παραδείγματα των ναυτεργατών, που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα πλοία της ακτοπλοΐας κάθε καλοκαίρι από την εντατικοποίηση της δουλειάς, το επιβεβαιώνουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, του οποίου η συγκέντρωση το Σάββατο θα γίνει στις 5.30 μ.μ.
ΔΑΣ: Χθες η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στη ΓΣΕΕ και στο ΕΚΑ, η ΔΑΣ, ζήτησε να συνεδριάσουν οι διοικήσεις, ενώ καλεί τα μέλη της να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη των σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο θεατράκι του πολυχώρου στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας. «Η άρνηση των παρατάξεων της Ν.Δ. (ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ), του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) και του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ) που είναι και πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ώστε να οργανωθεί η ενημέρωση και η αγωνιστική-απεργιακή απάντηση των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.
ΓΣΕΕ: Συνέντευξη Tύπου «για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τις δράσεις της Συνομοσπονδίας το επόμενο διάστημα» θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στο Mediterranean hotel στη Θεσσαλονίκη (Σαλαμίνος 3). Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, και συγκεκριμένα στις 12.00 το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο η ετήσια έκθεση 2023 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση. Η συνέντευξη Τύπου καθώς και η παρουσίαση της έκθεσης θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι της Συνομοσπονδίας στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο YouTube και την αντίστοιχη σελίδα του Ινστιτούτου στο Facebook.
ΕΑΚ: Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση με ανακοίνωσή της κατηγορεί την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ότι με μια πρωτοφανή επίδειξη ωχαδερφισμού αποφάσισε να εκχωρήσει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας στο Ινστιτούτο Εργασίας. «Οι επισκέψεις σε χώρους εργασίας αποτελούν πια παρελθόν, ενώ η καθιερωμένη συνάντηση των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας με τη ΓΣΕΕ, υπό την αιγίδα του ΕΚΘ, θεωρήθηκε περιττή» αναφέρει χαρακτηριστικά η μία εκ των δύο παρατάξεων που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας