Η παρουσία του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ δεν θα μοιάζει με καμία από αυτές της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του. Η μεγάλη -τετραετής!- «παρένθεση» της δημοσιονομικής «ευελιξίας», που μεταφράστηκε σε δεκάδες δισ. επιδοτήσεων, υψηλά δημόσια ελλείμματα και αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, λήγει.
Οχι μόνο κατόπιν «άνωθεν εντολής» των Βρυξελλών, αλλά και εξαιτίας άλλων, ίσως ακόμη ισχυρότερων, καταναγκασμών. Από τις ΔΕΘ των πάσης φύσεως επιδοτήσεων περνάμε στη ΔΕΘ στην οποία το κύριο μενού θα είναι οι «μεταρρυθμίσεις» συνοδευόμενες με ισχνή «γαρνιτούρα» στοχευμένων μέτρων στήριξης προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Διακεκαυμένη ζώνη
Χρονολογικά αλλά και ουσιαστικά η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι «κυκλωμένη» από πάσης φύσεως ελεγκτές και ελέγχους. Συνοπτικά:
● Στις 8 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες ύστερα από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από τον οίκο αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒHigh, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με σταθερές προοπτικές. Στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές δεν θα είναι εύκολο να προβεί σε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα –και ίσως να θέλει να αποποιηθεί αυτή την ευθύνη και να την αφήσει για τις «Big3» (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch).
● Στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σημαντική συνεδρίαση του Eurogroup με βασικό θέμα τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτό με βασικό «ατού» τη… διπλωματία της πρόωρης αποπληρωμής χρέους καταθέτοντας πρόταση για την πρόωρη αποπληρωμή 2 δόσεων των διμερών δανείων με χώρες-μέλη (GLF). Δεν θέλει λοιπόν να «αμαυρώσει» την καλή της εικόνα με μέτρα που θα εγείρουν συζητήσεις και σχόλια για ελλιπή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία.
● Την ίδια μέρα δημοσιοποιεί τη δική της αξιολόγηση η Moody’s, η πιο συντηρητική από τις «Big3», που έχει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα! Η κυβέρνηση δεν περιμένει εκεί την υπέρβαση, αλλά η ετυμηγορία της θα «μετρήσει» σοβαρά για τις αγορές, επομένως και για την κυβέρνηση.
● Στις αρχές Οκτωβρίου έρχεται η αντιπροσωπεία των δανειστών στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας. Τις ίδιες μέρες, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024. Παρότι τα προσχέδια έχουν πάντα μειωμένη αξιοπιστία και τελούν υπό τροποποίηση, το συγκεκριμένο προσχέδιο έρχεται σε κρίσιμη στιγμή: 18 μέρες πριν από την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από τη Standard & Poor’s, την bigger των «Big3». Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τότε «απαγορεύεται να στραβώσει η δουλειά» και ότι δεν πρέπει να δώσει καμία «αφορμή» γι’ αυτό…
Το διάστημα από 8 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου είναι «διακεκαυμένη ζώνη» διαρκών και αυστηρών «εξετάσεων» –και υπάρχουν πολλοί «δίκης οφθαλμοί» που «τα πάνθ’ ορώσι»…
Τα 5 σοβαρά εμπόδια
Εν όψει αυτού του ελεγκτικού… μαρτυρίου η συγκυρία δεν είναι αρωγός στις κυβερνητικές προσπάθειες, αντίθετα παρεμβάλλει σοβαρά εμπόδια, άλλα προϋπολογισμένα και άλλα… εκτός προγράμματος.
Τα προϋπολογισμένα είναι βασικά τρία:
● Η ανειλημμένη υποχρέωση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας να μειώσει δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση υποχρεώνεται ήδη -για παράδειγμα- σε δαπάνες για επιστροφές φόρων πολύ μεγαλύτερες των στόχων του προϋπολογισμού (586 εκατ. ευρώ στο 7μηνο του έτους).
● Ο αντικειμενικός «καταναγκασμός» υψηλής χρηματοδότησης των υπολειπόμενων έργων της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, καθώς λήγει στο τέλος του έτους και υπάρχει κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών πόρων. Ετσι οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού (+894 εκατ. στο πρώτο επτάμηνο του έτους). Στον αντίποδα τα έσοδα από το ΠΔΕ υπολείπονταν στο 7μηνο κατά 502 εκατ. ευρώ των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
● Η πρόοδος στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί η αναθεώρησή του (για την οποία η δημόσια διαβούλευση, μέσω open.gov., ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου). Η εικόνα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκαλύπτει μεγάλη υστέρηση στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 836 εκατ. ευρώ – υστέρηση που συμβάλλει θετικά στο έλλειμμα.
Τα… εκτός προγράμματος αφορούν:
● Τη σημαντική -και δυσμενή- στροφή στη διεθνή οικονομική συγκυρία με το νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων και τις ποικίλες ανατροπές με τις οποίες απειλείται η διεθνή και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία (αύξηση επιτοκίων, ύφεση, πιέσεις στον τραπεζικό τομέα και απειλές για τον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα). Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις σχετίζονται κατεξοχήν με τις πιέσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στα δημόσια έσοδα και στο κόστος δανεισμού (και τη δαπάνη του προϋπολογισμού για τόκους).
● Μια άλλη σημαντική επίπτωση, παρεπόμενη της προηγούμενης, είναι ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης (δευτερευόντως και η Κομισιόν) έχουν έναν λόγο παραπάνω να είναι πιο αυστηροί στους υπολογισμούς τους και τις κρίσεις τους για την ελληνική οικονομία και το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάει στη ΔΕΘ «μετά φόβου Θεού» με βασικό «μενού» τις μεταρρυθμίσεις και όχι τις παροχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας