Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
megalopoli dei
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί της Μεγαλόπολης

Παραλίγο νέο θανατηφόρο στα ορυχεία Μεγαλόπολης

Τους κινδύνους για σοβαρά εργατικά ατυχήματα λόγω κακής συντήρησης σε μηχανήματα και εξοπλισμό επισημαίνουν τα σωματεία και η ομοσπονδία των εργαζομένων ● Καλούν τον Θ. Σκυλακάκη να παρέμβει αμέσως και να ενισχύσει την Επιθεώρηση Μεταλλείων που είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί.

«Την Κυριακή 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας 1 στο ορυχείο Ψαθί της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, λύγισαν οι αντηρίδες του εκσκαφέα Ε11 πέφτοντας και στραβώνοντας την μπούμα του εκσκαφέα. Από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό συναδέλφου καθώς οι 4 συνάδελφοι που εργάζονταν εκείνη την ώρα στον χώρο βρίσκονταν μέσα στα μηχανήματα κι όχι από κάτω. Είναι η πολλοστή φορά που λόγω κακοσυντηρημένου εξοπλισμού έχουμε φθορές και βλάβες σε μηχανήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη».

Mε αυτά τα λόγια ξεκινά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια των νομών Πελοποννήσου. Η ανακοίνωσή τους ενδεχομένως να αποτελούσε είδηση στην περίπτωση που η κακή συντήρηση των μηχανημάτων και η εγκατάλειψη των υποδομών στα λιγνιτωρυχεία της χώρας προκαλούσε ένα ή περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Και τότε, όπως και στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα γράφαμε εκ των υστέρων ότι οι συνδικαλιστές τα έλεγαν, αλλά...

Το σωματείο, τα μέλη του οποίου εργάζονται σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον, στην ανακοίνωσή του αποδίδει τις αιτίες στην εγκατάλειψη των λιγνιτωρυχείων. «Η απολιγνιτοποίηση, που είναι οδηγία της Ε.Ε. και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, απαξίωσε τον λιγνίτη ως ορυκτό πλούτο της χώρας, τα λιγνιτωρυχεία εγκαταλείφθηκαν, στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό οι συντηρήσεις είναι ελλιπείς και σχεδόν ανύπαρκτες, μιας και δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό.

»Σε όλα τα παραπάνω να συνυπολογιστεί και ότι πολλοί συνάδελφοι εργάζονται με μη σταθερές σχέσεις εργασίας, άλλοι σε δουλεμπορικά-εργολάβους και άλλοι με 8μηνες συμβάσεις μέσα στην επισφάλεια με πολύ χαμηλά μεροκάματα για το εργασιακό περιβάλλον ενός απαξιωμένου και κακοσυντηρημένου ορυχείου.

»Για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία της ΔΕΗ έχει συμβάλει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος έχει σπείρει τη μοιρολατρία και τον ωχαδερφισμό στους εργαζόμενους ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι όλα είναι προαποφασισμένα, ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει την ομερτά ασκώντας πιέσεις και έμμεσες απειλές σε συναδέλφους για να μη μιλούν για όσα συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα έτοιμο να εκραγεί! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όλους τους εργαζόμενους να γίνει κάποιο σοβαρό εργατικό “ατύχημα”.

»Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι επαρκής λόγος για να προκαλέσει την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη; Eίναι επαρκής λόγος για να αντιμετωπιστεί η υπολειτουργία της Επιθεώρησης Μεταλλείων (ΕΜΝΕ); Είναι αδύνατον, όσες φιλότιμες προσπάθειες και να γίνονται από τους εργαζόμενους σε αυτήν, oι ελάχιστοι επιθεωρητές και χωρίς πλήρη υποστηρικτικά μέσα να καλύψουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου μας που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρη την επικράτεια» αναφέρει με χθεσινή επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Με την επιστολή, την οποία κοινοποιεί και προς το Γραφείο Πρωθυπουργού, τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ και τα σωματεία του κλάδου, απαιτεί την παρέμβαση της ΕΜΝΕ για αυτοψία στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, παρουσία της ΟΜΕ, του Ε.Κ. και του Σωματείου ΣΕΕΝΠ, προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές συστάσεις στην εργοδοσία για να τηρεί όλους τους κανόνες ασφάλειας στην εργασία, ανεξαρτήτως κόστους, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Επαναφέρει τα αιτήματα τα οποία είχε δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει προεκλογικά ο τ. υπουργός κ. Σκρέκας: Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν τα τμήματα Επιθεώρησης Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή. Να δημιουργηθεί παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε νομό όπου πραγματοποιείται μεταλλευτική δραστηριότητα (Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα κ.λπ.). Να γίνονται τακτικοί, ουσιαστικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας, εστιάζοντας στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραλίγο νέο θανατηφόρο στα ορυχεία Μεγαλόπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας