Το οριστικό τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε χθες μέσω ραδιοφώνου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας ότι θα ισχύσει κριτήριο ύψους τραπεζικών καταθέσεων.
Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι «ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό, σε ανεκτή τιμή» και «το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές», όμως, «δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση». Προχωρώντας, υποστήριξε ότι το κράτος δεν πρέπει να φροντίζει με τον ίδιο τρόπο για όλους: «Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις», είπε χωρίς να εξηγήσει εάν το μοναδικό κριτήριο θα είναι η κινητή περιουσία (ως κίνητρο για να αγοράζονται περισσότερα ακίνητα;).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι οι αποφάσεις σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες, ενώ δήλωσε ανέτοιμος να εξηγήσει και το νέο μοντέλο για την περίφημη «διαχείριση των δασών από ιδιώτες». Πριν από μία εβδομάδα είχε μιλήσει για ιδιώτες που θα αναλαμβάνουν να βγάζουν τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη από τα δάση, αλλά χθες αναφέρθηκε μόνο σε δασικούς συνεταιρισμούς: «Τα δάση μας επί δεκαετίες ήταν αφρόντιστα. Οχι όλα, κάποια στον Βορρά ήτανε και είναι φροντισμένα, γιατί έχουν δασικούς συνεταιρισμούς. Στη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί», υποστήριξε, αν και υπάρχουν εκεί δασαρχεία που δημοπρατούν διαδικασίες υλοτόμησης.
«Μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Και υπάρχει –προσθέτω εγώ– και ανάγκη να μοντελοποιήσουμε, με κάποιο τρόπο, τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών, που μπορούν να συμβούν και τι μπορούμε να κάνουμε για να χαράξουμε στρατηγικές γραμμές άμυνας… Τι χρειάζεται να γίνει; Κατ’ αρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα –διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία–, να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως θα προετοιμαστεί και θα ανακοινωθεί από το φθινόπωρο ένα πλέγμα οικονομικών κινήτρων. «Ενα κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, π.χ. του Βορρά, και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στον Νότο να γίνεται καθαρισμός», ανέφερε χωρίς να επεξηγήσει περαιτέρω.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας