Η πρώτη μετεκλογική έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, έχει ένα ισχυρό στοιχείο στρατηγικής: εντάσσεται στο σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής χρέους της διετίας 2024-2025.
Εχει επίσης ένα δευτερεύον στοιχείο στρατηγικής: η λήξη του νέου 15ετούς ομολόγου τοποθετείται στο 2038, για να καλύψει ένα κενό ρευστότητας στην αγορά ομολόγων. Είναι λοιπόν μια σημαντική και όχι μια τρέχουσας σημασίας έκδοση.
Ως προς το πρώτο, ο στόχος εξυπηρετείται από τη δυνατότητα που δίνεται σε όσους κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2024 και το 2025 να μπουν στη νέα έκδοση προεξοφλώντας την αξία των ομολόγων τους στο 100% (στο άρτιο), δηλαδή να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογα με ίσης αξίας ομόλογα της νέας έκδοσης.
Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκτιμούν ότι η πρόταση είναι δελεαστική, αφού τα ομόλογα του 2024 και 2025, που είναι κοντά στη λήξη τους, χάνουν διαρκώς αξία στη δευτερογενή αγορά και η εμπορευσιμότητά τους μειώνεται. Ετσι, τους συμφέρει να τα ανταλλάξουν στο άρτιο με το νέο ομόλογο, το οποίο, με δεδομένη τη σε σύντομο διάστημα αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα, θα είναι ελκυστικό και ευπώλητο στη δευτερογενή αγορά.
Ως προς το δεύτερο, το τμήμα της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων ’37-’47 καθορίζεται από τα ομόλογα PSI, που έχουν χαμηλή εμπορευσιμότητα. Η λήξη της νέας έκδοσης έχει τοποθετηθεί στην αρχή αυτής της περιόδου για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Xρεολύσια 2024-2025
Μένει βεβαίως να δούμε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της έκδοσης σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούν στην έκδοση οι κάτοχοι ομολόγων λήξης 2024 και 2025. Αν πάντως επαληθευτούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, η έκδοση θα είναι ένα ακόμη γενναίο βήμα στην αποπληρωμή χρεολυσίων του 2024-2025, προσθετικά στην ήδη εξαγγελθείσα προπληρωμή των δόσεων των δανείων GLF (διμερών δανείων από τις χώρες-μέλη).
Με δεδομένο ότι οι δύο δόσεις των δανείων GLF είναι αξίας 2 x 2.645 εκατ. ευρώ = 5.290 εκατ. ευρώ και ότι η αξία των ομολόγων που λήγουν το 2024-2025 ανέρχεται σε 2.557 και 3.048 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, η αποπληρωμή χρέους μπορεί να φτάσει συνολικά στο 50% των χρεολυσίων της διετίας, που χωρίς τα έντοκα γραμμάτια ανέρχονται σε 17.682 εκατ. ευρώ.
Εάν αυτό επιτευχθεί, θα πρόκειται για σοβαρή «απεξάρτηση» από τις πιέσεις των αγορών μέχρι και τα τέλη του 2024.
Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προφανώς αποτελεί plan b στο ενδεχόμενο δυσμενούς στροφής στη διεθνή οικονομική συγκυρία ή και κρίσης την επόμενη διετία-τριετία. Ενώ η κυβέρνηση εκπέμπει επιτηδευμένη αισιοδοξία, ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται «διά παν ενδεχόμενο».
Οσον αφορά τα στοιχεία ταυτότητας της έκδοσης, θα είναι κοινοπρακτική, δεκαπενταετούς διάρκειας με λήξη τον Ιούλιο του 2038, με αναδόχους τους: BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Εθνική Τράπεζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας