Με τα χρήματα που θα αναγκαστούν οι χώρες της Ε.Ε. να περικόψουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς το επόμενο έτος, για να τηρήσουν τους νέους κανόνες λιτότητας της Ε.Ε., θα μπορούσαν να πληρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο νοσοκόμες ή 1,5 εκατομμύριο δασκάλους*.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους οικονομικούς κανόνες, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσουν τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δαπανήσουν λιγότερα από 45 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος ή να αυξήσουν το αντίστοιχο ποσό μέσω φόρων. Oι χώρες που θα υποστούν αναγκαστικά αυτή τη μείωση είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ρουμανία.
Για να τονίσει τις συνέπειες αυτής της επιστροφής στη λιτότητα, η ETUC υπολόγισε τον αριθμό των νοσοκόμων και των δασκάλων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εάν οι χώρες δεν αναγκάζονταν να μειώσουν τις δαπάνες. Οι περικοπές θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να επιβαρύνουν και άλλους βασικούς τομείς όπως η εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες. Τα ευρήματα της ETUC παρουσιάζονται σήμερα στο συνέδριό της που διεξάγεται στο Βερολίνο με βασική διεκδίκηση «να σταματήσει η λιτότητα 2.0».
Στο συνέδριό της που γίνεται κάθε 4 χρόνια, θα προβάλει την αναγκαιότητα θέσπισης ενός «χρυσού κανόνα για τις δημόσιες επενδύσεις» και την εξαίρεση, τουλάχιστον, των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση από τους κανόνες για το έλλειμμα.
Επίσης, η ΕΤUC προτάσσει τη διατήρηση επιτυχημένων μηχανισμών αλληλεγγύης της Ε.Ε. που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να μονιμοποιηθεί για να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στις επενδύσεις, και η απαγόρευση της δημόσιας χρηματοδότησης προς εταιρείες που αποφεύγουν τους φόρους ως μέρος ενός δίκαιου εταιρικού φορολογικού καθεστώτος που μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα ελάχιστο επίπεδο δημόσιων επενδύσεων στους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Η μεταρρύθμιση των οικονομικών κανόνων της Ε.Ε. έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά πρέπει να είναι μια μεταρρύθμιση που θα δείχνει ότι η Ε.Ε. έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες αποτυχίες και τις επιτυχίες από τότε που ανεστάλη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019» σημειώνει η γενική γραμματέας της ΕΤUC, Eστερ Λιντς.
*Οι υπολογισμοί της ETUC έγιναν με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για τους μισθούς των νοσηλευτών και των δασκάλων: Νόμιμοι μισθοί δασκάλων και διευθυντών σχολείων (oecd.org)· Πόροι υγειονομικής περίθαλψης: αμοιβές επαγγελματιών υγείας (oecd.org). Στοιχεία ΑΕΠ και ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας