Ξεκίνησε επίσημα από χθες να «τρέχει» ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η Ελλάδα για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Με την ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη προκήρυξη για τρεις χερσαίες περιοχές (ΒΔ Πελοπόννησος, Αρτα-Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία), η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξαναμπεί δυναμικά, ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια, στο παιχνίδι της ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση να προσδοκά πως θα προσελκύσει το οικονομικό ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Η συγκυρία μοιάζει, ωστόσο, να είναι η χειρότερη δυνατή για την προσέλκυση ενδιαφερομένων, καθώς η Τουρκία έχει σηκώσει επικίνδυνα τους τόνους στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, η γεωπολιτική ένταση κλιμακώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού καταποντίζεται καθιστώντας ασύμφορες τις επενδύσεις έρευνας και εξόρυξης σε μεγάλα και βαθιά θαλάσσια οικόπεδα, όπως αυτά που βγαίνουν στο σφυρί στην Κρήτη και το Ιόνιο. Σε κάθε περίπτωση, σε έξι μήνες από σήμερα θα γνωρίζουμε αν και ποιοι θα ενδιαφερθούν να αναζητήσουν ελληνικά κοιτάσματα καθώς οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 13 Μαΐου 2015. Από την υποβολή των αιτήσεων εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν άλλοι έξι μήνες μέχρι την αξιολόγησή τους και τη σύναψη σύμβασης για κάθε περιοχή.
Οι όροι της προκήρυξης αποκλείουν μικρές ερευνητικές εταιρείες καθώς στη βαθμολόγηση των προτάσεων θα ληφθεί υπόψη εμπειρία ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές εξαιρετικά υψηλού βάθους (άνω των 1.000 μέτρων), προϋποθέτουν αγορά τουλάχιστον 1.500 χλμ. σεισμικών δεδομένων για κάθε περιοχή, ενώ ζητείται από τους ενδιαφερομένους να αναλάβουν τη συνολική ευθύνη για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση.
Ολη η νότια πλευρά της Κρήτης προς το Λιβυκό, που θεωρητικά αποτελεί το φιλέτο του διαγωνισμού, έχει χωριστεί σε 9 οικόπεδα, άλλα 10 «μπλοκ» βρίσκονται στο Ιόνιο, ενώ νότια της Πελοποννήσου έχει χαραχτεί ένα μεγάλο οικόπεδο που «μπαίνει» στον κόλπο της Καλαμάτας και στον Λακωνικό Κόλπο και φτάνει μέχρι τα Κύθηρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας