Δέσμη επτά μέτρων- παρεμβάσεων για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου airbnb) ζητούν οι ξενοδόχοι με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλικό, να τονίζει ότι ο κλάδος αποδέχεται το φαινόμενο «αλλά θέλουμε κανόνες».
Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΞΕΕ με θέμα «Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Επιπτώσεις στις πόλεις και τους πολίτες», παρουσιάστηκε έρευνα της Grant Thornton από την οποία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου εκτιμάται ότι για το 2022 θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία 129.000 καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 57.000 το 2016, όταν οι απώλειες δημόσιων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 από 2,96 δισ. ευρώ το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016 και αντιστοιχεί πλέον στο 15% της συνολικής τουριστικής αγοράς.
Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά, δημιουργώντας οξυμένα προβλήματα στέγασης.
Το φαινόμενο, δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημά του, έχει γιγαντωθεί και όπως είπε ο Αλ. Βασιλικός «έχουμε πάει σε μια καθετοποιημένη, πλήρως επαγγελματική δραστηριότητα που λόγω του μεγέθους της έχει και πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία» και τα αποτελέσματα είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού.
«Στα ύψη τα ενοίκια για τις οικογένειες, γιατροί που φεύγουν από τα νησιά γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, καθηγητές και δάσκαλοι που κοιμούνται στα αυτοκίνητα. Ολόκληρες περιοχές χάνουν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα τους, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια, αφού κανένας δεν ελέγχει κανέναν. Εχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του φαινόμενου», υπογράμμισε ο Αλ. Βασιλικός και υπενθύμισε ότι από το 2012 το Επιμελητήριο κάνει προτάσεις για να ρυθμιστεί το τοπίο.
Το ΞΕΕ προτείνει 7 άξονες-παρεμβάσεις με τις οποίες: θα τεθούν χρονικοί και χωρικοί περιορισμοί, όπως ανώτατο όριο μίσθωσης 90 μέρες ετησίως και 60 μέρες για περιοχές/νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, με απόφαση του δήμου να μην εγγράφονται νέα ακίνητα στο σχετικό Μητρώο όταν οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης ή ιδιοκατοίκησης. Θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών (π.χ. ελάχιστο εμβαδόν δωματίου 10 τ.μ., φυσικός φωτισμός, ανώτατος αριθμός δωματίων, πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας κ.ά.). Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, προτείνονται τέλη διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής αλλά και πρόβλεψη για υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση και επιβολή ΦΠΑ για ακίνητα που πάνω από 3 συνεχή χρόνια διατίθενται για τουριστική διαμονή.
Επίσης, υποχρέωση ενημέρωσης των συνιδιοκτητών και αύξηση των κοινοχρήστων κατά 25% αλλά και απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιδιοκτητών πολυκατοικίας/συγκροτήματος για το αν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση και για ποιο αριθμό κατοικιών.
Και, τέλος, εφαρμογή συστήματος ελέγχων και επιβολής κυρώσεων.
Δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία
Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας υποσχέθηκε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων το οποίο (ακόμα) επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειονότητας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου, ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος στην κρίση και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αναβίωσαν ολόκληρες γειτονιές, αλλά σήμερα έχει απολέσει τον αρχικό χαρακτήρα. «Είναι η ώρα να μπει πλαίσιο γιατί δημιουργούνται στρεβλώσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός και πιέσεις στα ενοίκια», ανέφερε τονίζοντας την ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι στις πιο πολλές μεγάλες πόλεις του πλανήτη την αρμοδιότητα (και τα έσοδα από τα σχετικά τέλη) την έχει ο δήμος. Τόνισε ότι πρέπει να φύγουμε από τη λογική των οριζόντιων λύσεων και «να δουλέψουμε γειτονιά γειτονιά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας