Την ώρα που ελληνικές τράπεζες και «θεσμικοί» επενδυτές εγκαταλείπουν το Χρηματιστήριο, το οποίο παραπαίει για 8ο μήνα, οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν, ανεπηρέαστοι από την εγχώρια εκλογολογία.
Στην «πρέσα» παραμένει για όγδοο συνεχόμενο μήνα το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εγχώριους κυρίως επενδυτές, αλλά και τα hedge funds από χώρες-φορολογικούς παραδείσους να εντείνουν από τον Σεπτέμβριο και μετά τις ρευστοποιήσεις τους. Το ρίσκο των πρόωρων εκλογών -ειδικά μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες περί «εξόδου» από το Μνημόνιο και αυτονόμησης από την τρόικα-, αλλά και η σκληρή γραμμή των δανειστών στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους λειτουργούν πλέον σαν οδοστρωτήρες για τις αποτιμήσεις όχι μόνο των τραπεζικών μετοχών, αλλά κυρίως για τις μετοχές των εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.ά.) και τους κατασκευαστικούς ομίλους που σχετίζονται με δημόσια έργα (Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.ά.).
Οι μετοχές αυτές έχουν χάσει το 50% έως 60% της αξίας τους, τους τελευταίους μήνες, ενώ συνολικά ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες 34% από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (1.379 μονάδες) και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλέον η αγορά με τις υψηλότερες απώλειες διεθνώς για το 2014, καταγράφοντας πτώση 32% σε δολαριακούς όρους με βάση τους δείκτες MSCI.
Κλειστές πόρτες
Η απόρριψη των κυβερνητικών σχεδίων για «χαλαρή πιστωτική» γραμμή από το Eurogroup, με τους εταίρους να εμμένουν στη σκληρή γραμμή για επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, κλείνοντας παράλληλα και τις πόρτες για νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αξιοποιείται πλέον ως αφορμή για νέο κύκλο αναταραχής στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να βουτά την Παρασκευή 5,38% χαμηλότερα, στις 910,5 μονάδες.
Το παράδοξο της καταβαράθρωσης του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι διεθνείς αγορές καταγράφουν νέα υψηλά, είναι ότι αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εντεινόμενες πιέσεις από εγχώρια χαρτοφυλάκια τραπεζών, θεσμικών επενδυτών και ιδιωτών, παρά στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν σταθερά να αυξάνουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα ανεξαρτήτως πολιτικού ρίσκου.
Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν ένα χρόνο μετά την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναδυόμενες αγορές (από τις 27 Νοεμβρίου 2013 παραμένει η μοναδική αγορά της ευρωζώνης που δεν θεωρείται «αναπτυγμένη»), οι καθαρές εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια ξεπερνούν τo 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, τους τελευταίους 24 μήνες (Νοέμβριος 2012-Οκτώβριος 2014) οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερά αγοραστές, έχοντας διοχετεύσει πάνω από 3,533 δισ. ευρώ σε αγορές μετοχών, με «πρωτεργάτες» τα χαρτοφυλάκια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Τσεχία κ.ά.
Κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια
Εξαίρεση αποτελούν τα ξένα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια (hedge funds) από χώρες-φορολογικούς παραδείσους, όπου ωστόσο εδρεύουν μεταξύ άλλων εφοπλιστικά κεφάλαια, αλλά και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων. Ετσι, ανάμεσα στους μεγάλους πωλητές φέτος εμφανίζονται να είναι χώρες, όπως το Λουξεμβούργο (εκροές 107 εκατ. ευρώ), η Κύπρος (-50 εκατ. ευρώ), τα Νησιά Καϊμάν (-117 εκατ. ευρώ), τα Νησιά Βερμούδες (-118 εκατ. ευρώ), η Ελβετία (-25 εκατ. ευρώ), οι Παρθένοι Νήσοι Αγγλίας (-33 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα μόνο στη διάρκεια του 2014 να έχουν προβεί σε καθαρές εκροές άνω του 1,02 δισ. ευρώ και συνολικά σε πάνω από 3,2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Η τάση αυτή της απο-επένδυσης εγχώριων επενδυτών από τις ελληνικές μετοχές και της ενίσχυσης θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη -σύμφωνα με αναλυτές- και αναμένεται να ενταθεί όσο οι τιμές υποχωρούν προς την ισχυρή ζώνη στήριξης 750-800 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Και αυτό, καθώς -ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων στο μέλλον- η συνεχιζόμενη κρίση στην ελληνική οικονομία και οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες μελλοντικών υπεραξιών στα ξένα funds, ακόμη κι αν αρκετές «εμβληματικές» αποκρατικοποιήσεις εταιρειών υποδομών ανασταλούν ή αργήσουν να προχωρήσουν.
Αντίθετα, οι συνέπειες της κρίσης και ιδίως το έλλειμμα χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχίσουν να είναι οδυνηρές για τα φυσικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, που μέσω της κεφαλαιαγοράς εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να εκποιούν μετοχικές θέσεις, για να καλύπτουν άλλες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας