Ενα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο αποφάσισε να χάσει η κυβέρνηση. Μετά τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα λιμάνια, τα τρένα και μέσα από μια απλή ανακοίνωση του Υπερταμείου, το πανελλήνιο έμαθε χθες βράδυ ότι η ΔΕΗ θα μείνει χωρίς το αρχικό Δ, καθώς το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο πέφτει από το 51% στο 33% μέσα από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Η όλη μεθόδευση προκάλεσε αιφνιδιασμό, καθώς ήρθε σε μια στιγμή όπου αφενός η αγορά ενέργειας και οι καταναλωτές πλήττονται διεθνώς από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών, αφετέρου η ΔΕΗ έχει πρόσφατα πουλήσει το 49% της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ ενισχύοντας τα ταμεία της με 1,3 δισ. ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε και ο τρόπος της ανακοίνωσης, καθώς παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι ο σχεδιασμός εξυφαίνονταν εδώ και μέρες.
Το απόγευμα, η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου που παραμένουν σε επίπεδα αντίστοιχα του 2020. Λίγο αργότερα, όμως, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Στάσσης ενημέρωνε τους αναλυτές ότι η επιχείρηση θα προβεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. Το ερώτημα που αυτόματα προέκυψε αφορούσε το αν το Δημόσιο θα συμμετέχει στην αύξηση, βάζοντας χρήματα, για να κρατήσει το ποσοστό του στο 51,12% που διαθέτει μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Η απορία λύθηκε λίγα λεπτά αργότερα καθώς οι δύο φορείς ξεκαθάρισαν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority)», δηλαδή περίπου 33%.
Μέσα στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, πάντως, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι μπορεί κανείς να μην είχε ανακοινώσει τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά η διοίκηση «βολιδοσκόπησε» τους επενδυτές «μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας wall crossing» και έλαβε ενδείξεις ότι υπάρχει «σημαντικό ενδιαφέρον και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή». Μετά τα παραπάνω, γνώστες της αγοράς συνέδεαν αυτές τις βολιδοσκοπήσεις με την ανεξήγητη πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Διαδικαστικά, οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου.
Δεδομένο θεωρείται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κίνηση αυτή δίνει σημαντική «ανάσα» στους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν να κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά πτέρυγα.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι μέσα από την κίνηση αυτή, «η ΔΕΗ και η χώρα μειώνουν την εξάρτηση τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις». Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το πώς θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή η αύξηση κεφαλαίου και η συνεπαγόμενη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, πηγές της διοίκησης ανέφεραν ότι αυτό θα συμβεί μέσω εξαγορών στα Βαλκάνια και επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θα αγοράσει άραγε η ιδιωτική ΔΕΗ δραστηριότητες (π.χ. υδροηλεκτρικούς σταθμούς) στη Βόρεια Μακεδονία την ώρα που η κυβέρνηση δεν τολμά να επικυρώσει τα πρωτόκολλα που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ διαθέτει ήδη θυγατρικές σε Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Σλοβενία, οι οποίες τώρα ελέγχονται κατά 51% από το Δημόσιο μέσω της μητρικής ΔΕΗ. Οσο για τις δραστηριότητες σε ΑΠΕ, η ΔΕΗ εδώ και μήνες ανακοινώνει φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, λέγοντας ότι είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά». «Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας». Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δηλώνουν προδομένοι από τις υποσχέσεις της διοίκησης Στάσση για «ανάπτυξη» και έναν «νέο κύκλο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία».
«Μια συρρικνωμένη ΔΕΗ, ένα “κουφάρι” που θα άγεται και θα φέρεται από την... ευρεία διασπορά πόσο αξιόπιστα μπορεί να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικότερα στο δημόσιο συμφέρον;» αναρωτιέται η ΓΕΝΟΠ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρείας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους “τζάμπα μάγκες” που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα».
Για «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» μιλά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ. «Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της Ν.Δ. στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ.
Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης». «Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Οτι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;». Η «Εφ.Συν.» ζήτησε σχολιασμό και από το μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας την απάντηση ότι αυτό θα συμβεί σήμερα.
Πτώση της μετοχής:
Σήμερα το χρηματιστήριο υποδέχτηκε την ανακοίνωση πώλησης της ΔΕΗ με βουτιά της μετοχής της κατά 13%, ενώ ο γενικός δείκτης καταγράφει πτώση 2%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας