Δεν διέψευσε ο υπουργός Εργασίας ότι υπάρχει πρόταση του διοικητή του ΟΑΕΔ, Χρήστου Πρωτοψάλτη, για κατάργηση της τριμερούς εκπροσώπησης (κράτους, εργοδοτών, εργαζομένων) στο Δ.Σ. του οργανισμού. Κι εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε την πληροφορία που έχει δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.», «λησμονώντας» να απαντήσει σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες, με αιχμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά και από τις επεξηγήσεις Χατζηδάκη ότι είναι μειωμένης εμβέλειας και υπερτιμημένο το μέτρο για το «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με την καταβολή των 1.200 ευρώ (600 στον εργαζόμενο και 600 στον εργοδότη) σε δύο δόσεις στο εξάμηνο της πρώτης απασχόλησης των νέων μέχρι 29 ετών.
Η συνέντευξη Χατζηδάκη αποτέλεσε επανάληψη των ήδη γνωστών εξαγγελιών, ενώ ο υπουργός δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο ούτε για τα επικείμενα προγράμματα απασχόλησης, για τα οποία είπε ότι πρέπει να γίνουν «πιο αποτελεσματικά», ούτε για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ, για τον οποίο είπε ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστεί», ενώ έδωσε και μια αόριστη υπόσχεση για μελλοντικό κοινωνικό μέρισμα.
Ειδικότερα για το μέτρο που προβάλλεται ως κίνητρο και για αναζήτηση εργασίας από τους νέους θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, ύστερα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και θα συνοδεύεται από ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση που θα αποδεχτεί την επιδότηση των 600 ευρώ. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που αφορά 100.000 άτομα και επεκτείνεται στα 150.000. Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023. Από αυτό το ποσό μπορούν να επιδοτηθούν 35.000 νέοι.
«Εμπαιγμός»
«Εμπαιγμό» χαρακτήρισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την πολύκροτη εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» σε νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα, χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα, και το μισό ποσό των 50 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις που θα αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και δεν προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση για τους εργαζομένους και τη νέα γενιά η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη για την εξειδίκευση των "εξαγγελιών" του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ! Πρόκληση, γιατί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808), που ήδη εφαρμόζεται, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, καταργεί το οκτάωρο, με τις ατομικές συμβάσεις επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετες αποδοχές με "πληρωμή" σε ρεπό, διπλασιάζει τις φτηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις», σημείωσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας