Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά περίπου 25.000 μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας... ξέχασαν να δηλώσουν την αξία αγοράς στην εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη φοροδιαφυγή των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, συνολικού ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, εντόπισαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι κατά τη χρυσή περίοδο της ελληνικής οικονομίας 2003-2009, που η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στο καλύτερό της σημείο και η ζήτηση για διαμερίσματα, οικόπεδα και εξοχικές κατοικίες ήταν αυξημένη, εμφανίστηκαν να πληρώνουν κανονικά τον φόρο μεταβίβασης για τα ακίνητα που αγόρασαν, όχι όμως και τη δαπάνη αγοράς στη φορολογική τους δήλωση εκείνης της χρονιάς.
Με αυτόν τον τρόπο, απέφυγαν να φορολογηθούν ή να ελεγχθούν με βάση τα τεκμήρια δαπανών. Το ζήτημα ανέλαβε να διαλευκάνει η 4η Ειδική Ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων έχει δώσει εντολή στις εφορίες να προβούν τάχιστα στον έλεγχο αυτών των υποθέσεων και να ενημερώσουν σχετικά τις κεντρικές υπηρεσίες για τα αποτελέσματά τους.
Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πλήρωσαν από το 2003 και μετά φόρο μεταβίβασης μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ. Δεδομένου ότι ο συντελεστής του φόρου ήταν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για υψηλότερη, η αγορά αφορούσε ακίνητα αντικειμενικής αξίας πολύ μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.
Πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι τα ακίνητα που αγοράστηκαν μέσα σε αυτή την οκταετία ήταν αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τα 6 με 7 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι μεταβιβάσεις στα ακίνητα (όσες γίνονται) υπολογίζονται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η τελευταία είναι υψηλότερη από την αντικειμενική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περίπου 25.000 αγοραστές της συγκεκριμένης περιόδου παρέλειψαν εσκεμμένα να δηλώσουν τη δαπάνη της αγοράς που έκαναν στη δήλωση εισοδήματος. Εικάζεται ότι με το τέχνασμα αυτό προσπάθησαν να γλιτώσουν από τα «δόντια» τού «πόθεν έσχες», αλλά και από το τεκμήριο αγοράς του ακινήτου το οποίο κατά πώς φαίνεται δεν καλυπτόταν από τα υπόλοιπα εισοδήματα που εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν αν μέσα σε αυτή τη λίστα των μεγαλοϊδιοκτητών περιλαμβάνονται και ονόματα φορολογουμένων που βρίσκονται και στην έτερη λίστα με αυτούς που έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό.
Μοιράζουν «ραβασάκι»
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να αποστείλει «ραβασάκι» σε όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τόσο για τα ακίνητα που αγόρασαν την προηγούμενη δεκαετία όσο και για τα υπόλοιπα εισοδήματα που δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια στην Εφορία. Επίσης θα πρέπει να αποδείξουν αν μπορούσαν με βάση τα συνολικά τους εισοδήματα να προβούν στην αγορά αυτών των ακινήτων.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγόρασε ακίνητο 200.000 ευρώ το 2006 ενώ είχε εισόδημα 40.000 ευρώ τον χρόνο, θα φορολογηθεί με βάση το τεκμήριο αγοράς της χρονιάς εκείνης, εκτός και αν μπορέσει να δικαιολογήσει μέρος της δαπάνης με τα δάνεια που έλαβε ή επικαλεστεί εισοδήματα από προηγούμενα έτη.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των φυσικών προσώπων έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 μετά την εντολή που δόθηκε στις εφορίες να διασταυρώσουν ποιοι ιδιοκτήτες είχαν πληρώσει υψηλό φόρο μεταβίβασης χωρίς να δηλώσουν αντίστοιχη δαπάνη αγοράς ακινήτου στο Ε1.
Σήμερα η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων ζητά μετ’ επιτάσεως συγκεκριμένα αποτελέσματα από την 4η Ειδική Ομάδα, προκειμένου να φανεί ποιοι από τους ελεγχόμενους δικαιολογημένα δεν δήλωσαν τη δαπάνη αγοράς στη φορολογική τους δήλωση και ποιοι το έκαναν εσκεμμένα, προκειμένου να πληρώσουν τώρα τους φόρους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν αναδρομικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας