Με το βλέμμα καρφωμένο στους περισσότερους από 1 εκατ. μισθωτούς που πληρώνονται με καθυστέρηση έως και 2 ετών και στο 45% των μισθωτών που πληρώνονται με αμοιβές που είναι κάτω από 751 ευρώ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την προστασία των εργαζομένων.
Η μεγάλη τομή, που θα δώσει ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα και θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι ο σχεδιασμός για ενεργοποίηση του νόμου που επιβάλλει στους εργοδότες να πληρώνουν μέσω τραπεζών και προπληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ψηφιστεί ήδη από το 2010, αλλά συνάντησε τις ισχυρές πιέσεις εργοδοτικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την ενεργοποίησή της. Οταν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό, τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει αφενός να ενεργοποιήσει τον νόμο για την υποχρέωση καταβολής του μισθού σε τραπεζικό λογαριασμό και αμέσως μετά θα μπει στα «σκληρά», που είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που έφεραν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η ενοικίαση εργαζομένων και η άρση της προστασίας από τις απολύσεις.
Εδώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας προκαλούν αποτροπιασμό για τους θεμελιωτές της μνημονιακής λαίλαπας, που έκανε ζούγκλα την αγορά εργασίας και έπνιξε την πραγματική οικονομία. Αναφερόμαστε στους Α. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη και πρωτίστως στον Γ. Βρούτση (ο οποίος, όχι άδικα, έχει αποκληθεί Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων), που με σειρά νόμων έφεραν την κοινωνία στον γκρεμό και την οικονομία στην εξαθλίωση (η μείωση της αγοραστικής δύναμης επέφερε τον πνιγμό επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων).
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργείου, το 45% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει μισθό που δεν ξεπερνά τα 751 ευρώ, όταν το 2012 το σχετικό ποσοστό ανερχόταν μόλις στο 17%!
Επίσης η απίστευτης ευρηματικότητας διάταξη για επιχειρησιακές συμβάσεις μέσω ένωσης προσώπων επέφερε κατακρήμνιση αμοιβών σε επιχειρήσεις που δεν είχαν εργατικό σωματείο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 80% των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπέγραψαν ενώσεις προσώπων έφεραν τους μισθούς στα 586 ευρώ!
Mισόλογα από την Ε.Ε.
Με αυτά και αυτά, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, όπως παραδέχονται στο υπουργείο Εργασίας. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι που είδαν τις αμοιβές τους να κατακρημνίζονται, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη λογική τού «έναντι», που διαιωνίζεται από 1 μήνα έως και 2 χρόνια! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν από την πλευρά τους την Κομισιόν, λαμβάνοντας όμως μισόλογα αντί για απαντήσεις.
Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Μοσκοβισί, εκ μέρους της Κομισιόν, σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλου (σ.σ. η ερώτηση είχε κατατεθεί πριν από την υπουργοποίησή του), Κ. Χρυσόγονου και Σ. Σακοράφα για το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας στην Ελλάδα, αποφεύγει να τοποθετηθεί στη συμβολή που έχει στην έξαρση της απλήρωτης εργασίας ο χρηματοδοτικός και πιστωτικός αποκλεισμός των επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της γενικότερης χρηματοδοτικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Οι ευρωβουλευτές είχαν καταθέσει ερώτηση, πληροφορώντας την Κομισιόν ότι περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι, το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, μένουν απλήρωτοι από 3 έως 15 μήνες.
Αναφορικά με το θέμα των τριετιών, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι αυτές για να ξεπαγώσουν θα απαιτείται συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων (άλλωστε οι ωριμάνσεις είναι κατάκτηση των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας). Αποκάλυψε επίσης ότι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και στον ΟΜΕΔ, «ενσταλάζεται» η έννοια της αγοραστικής δύναμης ως σημαντικής συνιστώσας για τη διακύμανση των μισθών.
Στο θέμα του κατώτατου μισθού, αφού αποκαλύφθηκε τα εύρος της αποτυχίας της κυβέρνησης Παπαδήμου, που έθεσε τον ηλικιακό διαχωρισμό (μόλις 10% είναι το ποσοστό των νέων κάτω από 25 που προσλήφθηκαν με τον κατώτατο μισθό των 511 ευρώ, δηλαδή σε σύνολο 137.000 ανθρώπων που αμείβονται με τις κατώτατες αμοιβές μόλις 13.700).
Τέλος, το δημοσιονομικό κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αμελητέο, αφού από την αύξηση των επιδομάτων ΟΑΕΔ για το 2015 προβλέπονται απώλειες 11 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 το όφελος (κυρίως από την αύξηση των εισφορών) φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ, ισοφαρίζοντας τις έτσι και αλλιώς ισχνές απώλειες του 2015.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας