Στον πάγο βάζει μέχρι νεωτέρας η κυβέρνηση όλους τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μόλις ανοίξει η Βουλή και θα προστατεύει όλους τους «κόκκινους» δανειολήπτες, χωρίς να θεσπίζει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Η ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης έγινε επίσημα χθες από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη έπειτα από πληροφορίες ότι έχουν προγραμματιστεί για σήμερα δεκάδες δίκες για πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, μετά και την τυπική απελευθέρωσή τους από την 1η Ιανουαρίου 2015 που συμφωνήθηκε μεταξύ της τρόικας, της προηγούμενης κυβέρνησης και των τραπεζών.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης θα έχει προσωρινό χαρακτήρα (τουλάχιστον για τρεις μήνες) και κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να αποτραπούν καταδικαστικές αποφάσεις, ενόσω ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχουν ενημερωθεί ήδη οι τράπεζες, οι οποίες ακόμη κι αν δεν προχωρούν άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, εντούτοις μετά την κατάργηση του νόμου 4224/2013 υποβάλλουν μαζικά καταγγελίες δανειακών συμβάσεων προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους έναντι άλλων ιδιωτών πιστωτών οι οποίοι έχουν απαιτήσεις σε ακίνητα από «κόκκινους» δανειολήπτες και τις διεκδικούν δικαστικά.
Η επαναφορά της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έρχεται να μπλοκάρει τέτοιου είδους φαινόμενα, γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες το «πάγωμα» θα είναι οριζόντιο και θα στηρίζεται σε παλαιότερες προστατευτικές αποφάσεις που είχαν συμπεριληφθεί στον νόμο Κατσέλη και στην πορεία καταργήθηκαν.
Ετσι, σε αντίθεση με τον αμέσως προηγούμενο νόμο 4224/2013 (η ισχύς του έπαψε στις 31.12.2014) που θέσπιζε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να συμπεριλάβει δανειολήπτες, η απαγόρευση πλειστηριασμών θα έχει ένα και μοναδικό κριτήριο: η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι ίση με το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.
Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινά από τις 300.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 375.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και θα φτάνει στις 540.000 ευρώ ένα ζευγάρι με τέσσερα παιδιά κ.ο.κ.
Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έχουν μόνο όσοι δηλώνουν μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων τους και προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη.
Η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει νέο πλαίσιο διαχείρισης τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια (σ.σ. σήμερα καλύπτονται με νόμο μόνο τα επιχειρηματικά), με τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης και ουσιώδεις διαφοροποιήσεις ως προς τις «υπερεξουσίες» που έχουν δοθεί στις τράπεζες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας