Στην πρόσφατη δημοσιογραφική αποστολή που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, μπορεί το κλίμα να μη μύριζε «μπαρούτι» ενάντια στη Ρωσία, όπως πριν από δύο χρόνια όταν η «Εφ.Συν.» βρέθηκε σε ανάλογη αποστολή, και οι αντιρωσικοί τόνοι, επηρεασμένοι αυτήν τη φορά από τη δασμολογική επίθεση Τραμπ, να μη μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συζητήσεων, όμως και πάλι τον τόνο έδωσαν οι πληροφορίες για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά με άλλη χροιά. Ιδιαίτερα στις συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και τον νέο προϋπολογισμό που θα ισχύσει μετά το 2027 εν αναμονή και της πρότασης που θα υποβάλει η Κομισιόν πριν από την 1η Ιουλίου 2025.
Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων που γίνονται άτυπα, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν όσα αδιάθετα κονδύλια υπάρχουν μέχρι το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθυνθούν προς την άμυνα και την πολεμική βιομηχανία. Κι αυτό θα ισχύσει και για το ΕΣΠΑ, όπου η απορρόφηση είναι δραματικά χαμηλή σε ποσοστό 7%.
Ωστόσο το νέο δόγμα για την αμυντική πολιτική και η αναθεώρηση της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ με βάση τους αμυντικούς τομείς προτεραιότητας του ReArm Εurope περιλαμβάνει και ανακατεύθυνση κονδυλίων για έργα υποδομής «διπλής χρήσης», δηλαδή και πολιτικής και στρατιωτικής, αλλά πάντα στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της στρατιωτικής κινητικότητας. Τι είδους έργα; Γέφυρες που μπορούν να αντέξουν το βάρος τανκς, κατασκευή νέων οδικών αρτηριών, τούνελ και λιμάνια που «μπορούν να διευκολύνουν τη μετακίνηση του στρατού και του πολεμικού εξοπλισμού, αν χρειαστεί, με ταχύτητα από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο». Αυτό επισήμανε ο Ελληνας επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ το πρωί της Τετάρτης και λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τους πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για τα έργα στρατιωτικής κινητικότητας, ο Ελληνας επίτροπος ανέφερε ότι ήδη έχουν επιλεγεί τέσσερις βασικοί διάδρομοι στους οποίους έχουν εντοπιστεί 600 σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για αναβάθμιση των μεταφορών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν έργα με 100% πόρους της Ε.Ε.
Δυνατότητα που δίνει ένα πρόσθετο συν στο χαρτοφυλάκιο των μεταφορών και τουρισμού που έχει αναλάβει ο Απ. Τζιτζικώστας και στο οποίο περιλαμβάνεται και η υλοποίηση της στρατιωτικής κινητικότητας και εν γένει οι υποδομές. Αλλωστε σε αυτό πλαίσιο εξετάζεται στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό (ΜΜF) η ενίσχυση του Connecting Europe Facility (CEF), του αποκαλούμενου «ΕΣΠΑ των υποδομών», μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα για τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών δικτύων, των λιμανιών και του σιδηρόδρομου.
Σε συνθήκες πλήρους εξέλιξης του σχεδίου «Επανεξοπλισμός της Ευρώπης», ο πρώην περιφερειάρχης και ισχυρός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. το 2015 και νυν επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. μπορεί να μην κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας και Διαστήματος, για το οποίο επιλέχθηκε ο Λιθουανός Αντριους Κουμπίλιους, αλλά η διαδικασία στρατιωτικοποίησης της Ενωμένης Ευρώπης φαίνεται να του δίνει ισχυρό αβαντάζ επανόδου στην εθνική πολιτική σκηνή αν αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, όποτε κι αν τεθεί θέμα και εφόσον δεν έχει μετατραπεί το πολεμικό δόγμα των επιτελών της Ε.Ε. σε τραγική πολεμική σύρραξη.
Σε μια Ε.Ε. όπου η κοινωνική συνοχή κατατάσσεται πλέον στους τελευταίους στόχους της, το χαρτοφυλάκιο που του έχει ανατεθεί τον βοηθά να «χτίσει» σταδιακά ένα ισχυρό πολιτικό προφίλ και σε απόσταση από αυτό των εθνικιστικών εξάρσεων στις οποίες μας είχε συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν. «Δεν υπάρχει περίπτωση σε δρόμο ευθύνης δικής μας, της περιφέρειας, να μπει πινακίδα που να αναγράφει τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Ξεκάθαρες κουβέντες. Οσο είμαι περιφερειάρχης, οι πινακίδες στους δικούς μας δρόμους θα γράφουνε Σκόπια», είχε δηλώσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας το 2019 μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Σήμερα, ο 47χρονος πολιτικός, που είχε τύχει της εσωκομματικής στήριξης και ακραίων δεξιών (Βορίδης, Μπαλτάκος, Νικολόπουλος), μαθαίνει πολύ γρήγορα τους νέους ρόλους (χαρακτηριστικό ότι πήρε την υψηλότερη βαθμολογία κατά την κρίση του για τη θέση του επιτρόπου ύστερα από τετράμηνη προετοιμασία) και δηλώνει έτοιμος, αν χρειαστεί, να παραπέμψει ακόμη και την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εφόσον «παρεκκλίνει από το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα». «Μόλις ανέλαβα ζήτησα να ενημερωθώ και να λάβω όλο τον φάκελο του ελληνικού σιδηρόδρομου. Αφού τον μελέτησα κι έλαβα πλήρη γνώση, η πρώτη απόφασή μου ήταν να ξεκινήσω τη διαδικασία παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας από την Ελλάδα, το πιο αυστηρό μέτρο που μπορεί να πάρει ένας επίτροπος…
Προειδοποίηση
Παρακολουθώ βήμα βήμα την εκτέλεση αυτού του action plan. Σε αυτούς τους 3 μήνες η Ελλάδα υλοποιεί όλα σε όσα έχει δεσμευτεί. Ομως έχω ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε στιγμή η Ελλάδα παρεκκλίνει του χρονοδιαγράμματος και της εφαρμογής, θα προχωρήσω στο επόμενο βήμα. Κι αυτό είναι η αυστηρή προειδοποίηση. Κι αν και πάλι δεν συμμορφωθεί, το επόμενο βήμα είναι το Ευρωδικαστήριο. Ομως θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί μέχρι στιγμής τηρείται και ο χρόνος και οι διαδικασίες στο απαρέγκλιτο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και υπουργείου Μεταφορών» δήλωσε στους δημοσιογράφους της αποστολής.
Πάντως μεσοπρόθεσμα, για την επόμενη ημέρα ηγεσίας στη Ν.Δ, είτε σε όποιο άλλο κόμμα θελήσει να εκπροσωπήσει μία αμιγώς δεξιά παράταξη, τον βοηθούν ιδιαιτέρως αφενός η απόσταση από την Ελλάδα που τον αποσπά από την εσωκομματική φθορά και αφετέρου οι τομείς του χαρτοφυλακίου του στους οποίους καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα: Στην προσπάθεια να διατηρηθεί εντός της Ε.Ε. ό,τι απέμεινε από τη θνήσκουσα αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία απασχολούνται 14 εκατ. πολίτες. Στη ναυτιλία, της οποίας ο κομβικός ρόλος αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 90% του εξωτερικού εμπορίου της Ε.Ε. πραγματοποιείται από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Στην αεροπλοΐα, με προβλήματα «στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο που είναι στα όριά του γιατί δεν τον εκμεταλλευόμαστε σωστά, με 35.000 πτήσεις ημερησίως τους θερινούς μήνες και με προοπτική να ανέλθουν σε 38.000». Στους σιδηρόδρομους και στον στόχο δημιουργίας τρένων υψηλής ταχύτητας και εν γένει σε υποδομές «που αποτελούν το κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας