Ενώ επισήμως στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικό και ενώ άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον ελληνικό Τύπο άρθρα σε διαφορετική «γραμμή» από τις κυβερνητικές διαρροές περί χρηματοδότησης νέου «πακέτου» μέτρων κοινωνικής στήριξης από τον υποτιθέμενο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η εξαίρεση πρόσθετων αμυντικών δαπανών έως 1,5% του ΑΕΠ, ερευνητικό σημείωμα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τοποθετείται στον αντίποδα των κυβερνητικών διαρροών, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να κινείται στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας».
Το ερευνητικό σημείωμα υπογραμμίζει ρητά:
«Το σχέδιο ReArm Europe δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διακοπή της δημοσιονομικής σύνεσης, αλλά ως ευκαιρία αντικατάστασης εθνικών δημόσιων πόρων με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για σχεδιασμένες αμυντικές δαπάνες και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε. και της Ελλάδας».
Πρόκειται για διατύπωση που δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας και δεν θα είχε νόημα αν οι συγγραφείς του σημειώματος δεν διέβλεπαν κίνδυνο «διακοπής της δημοσιονομικής σύνεσης»…
Το ερευνητικό σημείωμα
Το ερευνητικό σημείωμα έχει τίτλο «Fiscal Space and Sovereign Bond Market Developments in Selected European Economies» («Δημοσιονομικός χώρος και εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες») και το συνέταξαν ο καθηγητής Οικονομικών στην Business School του Πανεπιστημίου του Εσεξ Αλέξανδρος Κοντονίκας και ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και καθηγητής Οικονομικών στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Γιάννης Τσουκαλάς.
Οι βασικές διαπιστώσεις-«συστάσεις» είναι οι εξής:
● Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη με τα συνεχόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά 54,8 εκατοστιαίες μονάδες από το 2021, το μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον με αυξημένες ανάγκες αμυντικών δαπανών, δασμούς και οξυμένη γεωπολιτική αβεβαιότητα απαιτεί «διαρκή επαγρύπνηση».
● Το ήδη υψηλό ποσοστό αμυντικών δαπανών της Ελλάδας έχει αντίτιμο τις «μειωμένες δημόσιες δαπάνες σε άλλους τομείς» και γι’ αυτό χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να τύχουν «δίκαιης μεταχείρισης». Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει για τυχόν μη δίκαιη μεταχείριση; Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει, λέει το σημείωμα, «ότι οι σχεδιασμένες αμυντικές δαπάνες από χώρες που παραδοσιακά διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ τους στην άμυνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι χώρες με ιστορικά χαμηλές δαπάνες οι οποίες θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους». Ο κίνδυνος, επομένως, για μη δίκαιη αντιμετώπιση είναι υπαρκτός…
● Ο στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι να συμμετάσχει στον φτηνό κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό (τα 150 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Κομισιόν και θα κατανείμει στις ενδιαφερόμενες χώρες) για τις πρόσθετες, πάνω από τα σημερινά επίπεδα, αμυντικές δαπάνες που θα πραγματοποιήσει τα επόμενα χρόνια.
● Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση έχει αποφέρει «πριμ σταθερότητας», που αποφέρει μεγάλες εξοικονομήσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους – γι’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί… Οι μελλοντικές εκδόσεις ελληνικού χρέους σε επιτόκια αγοράς και τα αυξανόμενα ευρωπαϊκά κόστη δανεισμού ενδέχεται να δημιουργήσουν «πρόσθετη πίεση στη δημοσιονομική θέση της χώρας». Γι’ αυτό «είναι καθοριστικής σημασίας η προσήλωση στη δημοσιονομική σύνεση, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ε.Ε., η συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του χρέους και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη», καταλήγει το σημείωμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας