Ερώτηση για τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι 35.000 οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή πλειστηριασμών ή κατάσχεσης κατοικιών, για δάνεια που είχαν πάρει αξιοποιώντας το πρόγραμμα αποκατάστασής τους με νόμο του 2000. Μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2009 πολλές από αυτές τις οικογένειες βρέθηκαν σε αδυναμία να αποπληρώνουν τις δανειακές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του, μεγάλες προσαυξήσεις στις δόσεις αποπληρωμής και στους τόκους οφείλονται στο γεγονός ότι τα δάνεια συνδέθηκαν με γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, οι τιμές των οποίων εκτοξεύτηκαν την περίοδο των μνημονίων τα οποία υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα οι ίδιες κυβερνήσεις προώθησαν την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και ακολούθησαν οι εξίσου επιζήμιες για τους δανειολήπτες οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και τις οφειλές, οδηγώντας τους μπροστά σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα παλιννοστούντων έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο περιλάμβανε εκτός από εθνικούς πόρους και κονδύλια από το Γ’ και Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όλα τους χρήματα του ελληνικού λαού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας