Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ναυτικοί θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν σε καινούργιες τεχνικές αν η «πράσινη τεχνολογία» πλοίων γίνει ο κανόνας, ωστόσο πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την εκπαίδευση των ναυτικών με πιο σημαντικό «ποιος θα εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές». Αυτά αναφέρθηκαν στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου The Greener Shipping Summit, που διοργανώθηκε από το Newsfront / Naftiliaki υπό την αιγίδα της MARTECMA στο πλαίσιο του συνεδριακού προγράμματος στα «Ποσειδώνια 2024».
Στο συνέδριο τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ετοιμότητα του ναυτιλιακού τομέα προς την πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ποιότητα της ναυτιλιακής εκπαίδευσης, την ψηφιοποίηση και την αποδοτικότητα του στόλου. Εξετάστηκαν επίσης θέματα τεχνικής και διαχείρισης στη ναυτιλία με βάση τις φιλικές προς το περιβάλλον ανάγκες. Ενα βασικό ζήτημα είναι ο χειρισμός του εναλλακτικού καυσίμου με τις πιο θετικές προοπτικές, της αμμωνίας, που θα απαιτούσε «σημαντική εκπαίδευση σε πρακτικές δεξιότητες» υπογράμμισε η Νατάσσα Κουβερτάρη, στέλεχος από τον Loyd’s Register’s.
Ο Κωνσταντίνος Αγας, από την Dynacomand Dynagas, αναφέρθηκε στους ανεπαρκείς εκπαιδευτές και τον ανέφικτο χρόνο εκπαίδευσης των ναυτικών, ενώ ο Ανδρέας Χατζηπέτρου τόνισε την αναγκαιότητα για πρόσληψη «των κατάλληλων ανθρώπων στο κάθε πλοίο» όπως οι αξιωματικοί. «Η ταχύτητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων δημιουργεί δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης» υπογράμμισε ο Τάκης Κουτρής, ενώ συμπλήρωσε ότι οι πρωτοβουλίες για ευημερία του πληρώματος, όπως ο διορισμός ενός «πρεσβευτή ευημερίας» και μηνιαίες ψυχολογικές συνεδρίες είναι κρίσιμης σημασίας.
Ο κεντρικός ομιλητής και πρόεδρος της Intercargo, Δημήτρης Φαφαλιός, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους του ΙΜΟ χωρίς ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι «για να αναπτύξουμε τους σωστούς κανονισμούς για την αποανθρακοποίηση και την ασφάλεια πρέπει να βοηθήσουμε όσους νομοθετούν κανονισμούς και ρυθμίσεις να κατανοήσουν τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ των βασικών μοντέλων της ναυτιλίας».
Οι ομιλητές του συνεδρίου συζήτησαν εάν η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί εργαλείο ή απειλή, συμφωνώντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση βοηθά στην ευημερία των ναυτικών, αλλά αμφισβήτησαν τους κανονισμούς που τη διέπουν.
Χρειάζεται συνδυασμός τόσο της εξ αποστάσεως όσο και της πρακτικής εκπαίδευσης, επισήμαναν.
«Πρέπει να γίνουν κατάλληλα σχέδια αποανθρακοποίησης με εναλλακτικά καύσιμα για τα μελλοντικά πλοία» δήλωσε ο Morten Lero και σημείωσε ότι «μέχρι το 2030 η ναυτιλία μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το 30%-40% της παγκόσμιας παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων για να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές-νομοθετικές προσδοκίες». Η Stela Spiraj υπογράμμισε τις ταχέως μεταβαλλόμενες πράσινες ρυθμιστικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί, τονίζοντας ότι απαιτείται ταχεία υιοθέτηση ρυθμίσεων και με την αμμωνία και το υδρογόνο να ταξινομούνται ως πιθανά εναλλακτικά καύσιμα. Τέλος, αποκάλυψε ότι «αναμένουμε πως η αμμωνία θα υιοθετηθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2026».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας