Μεγαλώνει η ισραηλινή πίεση στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Η καταιγιστική επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων.
Πλέον, μια εβδομάδα μετά την ανάφλεξη στην περιοχή, εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστούν ζημιές ενώ βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός. Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα -αν δεν είναι ήδη- της ανθρωπιστικής κρίσης με τις υποδομές να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές ενώ βασικές ανάγκες των κατοίκων δεν εξυπηρετούνται.
Εκτός από τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Χαμάς ισχυρό πλήγμα έχουν υποστεί ηλεκτροφόρα καλώδια και σωλήνες νερού.
Έξι από τις δέκα γραμμές που ηλεκτροδοτούν τη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον Mohammed Thabet, εκπρόσωπο της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. «Υπάρχουν περιοχές που έχουν αποκοπεί εντελώς από την ηλεκτρική ενέργεια», είπε. Τα συνεργεία επισκευής των βλαβών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες είναι σχεδόν αδύνατον να επιδιορθώσουν το πρόβλημα εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων.
Ο Mahmoud Awad, 47 ετών, κάτοικος του Beit Lahia, είπε ότι η οικογένειά του ζούσε για «σχεδόν τρεις ημέρες χωρίς σχεδόν καθόλου ηλεκτρισμό» Συνήθως, ο Awad χρησιμοποιεί μια εξωτερική γεννήτρια, αλλά αυτές οι γραμμές καταστράφηκαν μετά τους βομβαρδισμούς.
Στο μεταξύ, το πρόβλημα με την προμήθεια των καυσίμων παραμένει καθ΄ ολη τη διάρκεια των συγκρούσεων καθώς το Ισραήλ εμποδίζει σε οχήματα μεταφοράς να προσεγγίσουν, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις ζωοτροφές που βρίσκονται τοποθετημένες σε φορτηγά που είναι αποκλεισμένα στα σύνορα ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι χωρίς τις παραδόσεις τα κτηνοτροφικά προϊόντα (και πουλερικά) θα εξαντληθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αποθέματα θα εξαντληθούν την Κυριακή. Προβληματισμός υπάρχει και για τη γεωργία καθώς από τις ισραηλινές επιθέσεις δεν γλίτωσαν ούτε τα αγροκτήματα. Τέλος, το Ισραήλ εμποδίζει τους αλιείς να πλέουν έξω από τις ακτές της Γάζας.
Όσον αφορά το πόσιμο νερό, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού (στην πόλη Beit Lahia) δεν λειτουργεί, αφήνοντας 250.000 άτομα χωρίς πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τους Παλαιστίνιους, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στεγάζονται προσωρινά σε περίπου 40 σχολεία. Ο συνωστισμός σε περιορισμένους χώρους εκτός από απάνθρωπος εγκυμονεί και κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού.
Φονικές επιθέσεις
Στο πεδίο των μαχών το αιματοκύλισμα διαρκείας δεν έχει τέλος.
Ο ισραηλινός στρατός βάζει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Χαμάς καθώς και στελέχη της οργάνωσης και υπόγειες στοές κατηγορώντας την ισλαμιστική οργάνωση πως χρησιμοποιεί άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Χθες, Κυριακή, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε ακίνητα του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, και του αδελφού του. Πηγές προσκείμενες στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας επιβεβαίωσαν τα πλήγματα. Στο στόχαστρο των ισραηλινών επιχειρήσεων βρίσκονται για ακόμη μια ημέρα οι σήραγγες που έχουν αναχθεί στη Γάζα για να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις των μαχητών της Χαμάς.
Η επίδειξη δύναμης του ισραηλινού στρατού έρχεται λίγες ώρες μόνο από τη «μαύρη Κυριακή» για τους Παλαιστινίους που κατέγραψαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων αφότου άρχισε ο νέος κύκλος βίας: 42 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο γιατροί, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Συνολικά, από τη 10η Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 197 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 58 παιδιών, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.200. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 282 τραυματίες.

| AP Photo/Khalil Hamra
Η βία έχει εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 19 νεκρούς από τη 10η Μαΐου.
Πολλά λόγια, λίγες πράξεις
Η συνεχιζόμενη βία μπορεί να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη» κρίση, «από την άποψη της ασφάλειας και από την ανθρωπιστική σκοπιά, και να ενθαρρύνει περαιτέρω τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», επέμεινε, ενώ η τρίτη ψηφιακή συνεδρίαση –δημόσια αυτή τη φορά– του ΣΑ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να απορρίπτουν την έκδοση οποιασδήποτε κοινής δήλωσης που θα καλούσε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
► Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» του Ισραήλ εναντίον του «παλαιστινιακού λαού» και των «ιερών τόπων» του.
«Κάποιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις -εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- αλλά ξέρουν ότι είναι η αλήθεια», είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
► Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να προστατεύσουν τους αμάχους και ειδικότερα τα παιδιά», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει, «ως δημοκρατία», ιδιαίτερη υποχρέωση στο θέμα αυτό.
«Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί τέλος στον κύκλο της βίας» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας εάν οι πλευρές θελήσουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κοπεγχάγη.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ισραήλ «διευκρινίσεις» σχετικά με την «δικαιολόγηση» της επίθεσης που κατέστρεψε το Σάββατο στην Γάζα το κτίριο που στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης στην Γάζα. Προσεκτικός, δήλωσε ότι προσωπικά δεν έχει δει στοιχεία που ενδεχομένως είχαν οι ισραηλινές αρχές και, κατά συνέπεια, δεν διατύπωσε επί του παρόντος άποψη για την νομιμότητα του ισραηλινού πλήγματος.
► Την Τρίτη (18/05), οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συγκαλώ έκτακτη [τηλεδιάσκεψη] των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell. «Θα συντονιστούμε και θα συζητήσουμε πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς το 2014 είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας