Αποφεύγοντας επιμελώς να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εισπράξει άλλο ένα αμερικανικό βέτο υπέρ του Ισραήλ, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υπέβαλε εν τέλει τη νύχτα της Τετάρτης ένα διαφοροποιημένο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω της Ιορδανίας, του μοναδικού αραβικού μη μόνιμου μέλους του σώματος.
Σε αντίθεση με το αρχικό κείμενο, που είχε κυκλοφορήσει άτυπα από τα τέλη του Σεπτέμβρη, η τελική διατύπωση θέτει χρονικό όριο ενός έτους από την ημέρα της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Τελ Αβίβ και προβλέπει αντίστοιχα την οριστική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στο τέλος του 2017. Το σχέδιο ζητά «μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση ειρήνευσης που θα τερματίσει την ισραηλινή κατοχή» και «θα εκπληρώνει το όραμα» της ίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Περιθώριο για διάλογο
Ωστόσο το (οποιοδήποτε) χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων θεωρείται απορριπτέο από τις ΗΠΑ, οι οποίες -απηχώντας το ισραηλινό δόγμα- επιμένουν ότι η συμφωνία ειρήνευσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερείς πρωτοβουλίες. Υστερα από αλλεπάλληλους γύρους εντατικών διαβουλεύσεων με Αραβες διπλωμάτες, οι Παλαιστίνιοι έκαναν στροφή και τώρα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν σκοπεύουν να πιέσουν για άμεση ψηφοφορία του σχεδίου ώστε να υπάρξει περιθώριο για περαιτέρω διάλογο, πιθανώς και με αμερικανική συμμετοχή. Προσεκτικός στις εκφράσεις του, ο Τζον Κέρι δήλωσε πως επί της αρχής η κατάθεση ενός παλαιστινιακού ψηφίσματος δεν συνιστά πρόβλημα, αρκεί να μην οξύνει κι άλλο την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ουάσινγκτον από τη μία θέλει να αποφύγει το ξέσπασμα άλλης μιας διπλωματικής κρίσης με το Τελ Αβίβ, που θα ρίξει λάδι στη φωτιά της πόλωσης των επικείμενων ισραηλινών εκλογών, κι από την άλλη προσπαθεί να αποτρέψει ένα νέο δικό της βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα δημιουργούσε τριβές με τις αραβικές χώρες-συμμάχους της στον «συνασπισμό των προθύμων» κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. «Τέχνασμα» χαρακτήρισε την υποβολή του παλαιστινιακού σχεδίου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, τονίζοντας πως «χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας