Λίγο πριν από την έγκριση του -αποδυναμωμένου τελικά- ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο για την «κατ’ αρχήν υποστήριξή του στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε χθες να αφαιρεθεί η Χαμάς από τη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε., επικαλούμενο διαδικαστικά προβλήματα. Το δικαστήριο έκρινε πως η ένταξη της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης στον κατάλογο στα τέλη του 2001 (μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) βασίστηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου και αναρτήσεις στο Ιντερνετ και όχι σε αδιάσειστες νομικές αποδείξεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν αξιολογεί επί της ουσίας το αν η Χαμάς είναι ή όχι τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα παρέτεινε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της για άλλους τρεις μήνες, δίνοντας χρονικό περιθώριο για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος και την άσκηση έφεσης στο ανώτατο δικαστικό όργανο της Ε.Ε., το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κι ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φέρονται τώρα να σπεύδουν να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία κατά της Χαμάς, ορισμένα ρεπορτάζ αναφέρουν πως το διαδικαστικό κώλυμα προέκυψε λόγω της απροθυμίας των μυστικών υπηρεσιών να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου απόρρητο υλικό, που να τεκμηριώνει την ένταξη της ισλαμικής οργάνωσης στη λίστα των τρομοκρατών. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η απόφαση είναι νομική και όχι πολιτική και υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. «Επανόρθωση ενός ιστορικού λάθους» χαρακτήρισε η Χαμάς τη θετική έκβαση της προσφυγής της στο δικαστήριο, το οποίο ευχαρίστησε υπενθυμίζοντας πως «παραμένει ένα κίνημα αντίστασης και έχει φυσικό δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να αντιστέκεται στην κατοχή».
Λάβρος κατά της απόφασης εμφανίστηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη υποκρισία» των Ευρωπαίων, επικαλούμενος το... Ολοκαύτωμα. «Φαίνεται πως δεν έχουν μάθει τίποτα πάρα πολλοί στην Ευρώπη, στο χώμα της οποίας έξι εκατομμύρια Εβραίοι σφαγιάστηκαν», δήλωσε οργισμένος. Η ήττα όμως ήταν διπλή χθες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μετά την επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την κυβέρνηση της Σουηδίας και τα αλλεπάλληλα, μη δεσμευτικά ψηφίσματα των Κοινοβουλίων Βρετανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Λουξεμβούργου που καλούν τις δικές τους κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση, η πίεση προς το Τελ Αβίβ για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους εντείνεται και στην Ευρωβουλή.
Παρά τις έντονες ενστάσεις των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων, που ζητούσαν άμεση και άνευ όρων αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα πρότυπα των ψηφισμάτων των εθνικών Κοινοβουλίων, μπήκε τελικά πολύ νερό στο κρασί του τελικού κειμένου το οποίο υιοθετήθηκε χθες από τους ευρωβουλευτές. Επειτα από σκληρά παζάρια επικράτησε τελικά η άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η κατ’ αρχήν αναγνώριση της Παλαιστίνης συνδέεται με την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, απογοητεύοντας την Παλαιστινιακή Αρχή που κλιμακώνει της προσπάθειες διεθνοποίησης του δίκαιου αιτήματός της.
Σχέδιο ψηφίσματος
Ο διπλωματικός οργασμός κορυφώνεται και στους κόλπους του ΟΗΕ, με τους Παλαιστινίους να επιμένουν ότι το σχέδιο ψηφίσματος για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε δύο χρόνια, που συνέταξε η Ιορδανία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επρόκειτο να κατατεθεί χθες τη νύχτα, παρά το αναμενόμενο βέτο των ΗΠΑ.
Προσπαθώντας να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Τζον Κέρι συνεχίζει τις επαφές για το τελικό κείμενο του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος, που ορίζει καταληκτική ημερομηνία μόνο για τον μελλοντικό ειρηνευτικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Προς το παρόν όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, ενώ εκκρεμής παραμένει και η ημερομηνία της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας