Την απελπιστική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, επισημαίνει με νέα έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, αποδίδοντας εύσημα αλλά και ασκώντας αυστηρή κριτική στις τουρκικές αρχές για την ανθρωπιστική διαχείριση του πρωτοφανούς κύματος προσφύγων, που έχουν κατακλύσει κυρίως τις περιοχές της μεθορίου με την εμπόλεμη Συρία.
Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που εφάρμοσε η Αγκυρα από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου το 2011, έχει φτάσει στα όριά της, σύμφωνα με την οργάνωση, καθώς από το 1,6 εκατομμύριο των εκτοπισμένων στην Τουρκία μόλις 220.000 έχουν βρει επίσημο καταφύγιο σε 22 -κατάμεστα πια- στρατόπεδα προσφύγων.
Λείπουν κονδύλια και υποδομές
Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη δαπανήσει περί τα 4 δισ. δολάρια για την υποδοχή και την περίθαλψή τους -τουλάχιστον στα χαρτιά- ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανταποκρίνεται «αξιοθρήνητα» στο δράμα αυτών των ανθρώπων, αποτυγχάνοντας να συνδράμει με κονδύλια και υποδομές τις χώρες, που έχουν επωμιστεί το δυσβάστακτο βάρος της προστασίας και ανακούφισή τους.
Περίπου 1.380.000 Σύροι πρόσφυγες δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης εκτός καταυλισμών ζώντας σε καθεστώς σχεδόν απόλυτης φτώχειας, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας την αρνητική (αν όχι εχθρική) πλέον στάση όλο και περισσότερων Τούρκων πολιτών, που βλέπουν τις πόλεις και τα χωριά τους να κατακλύζονται από πλήθη εξαθλιωμένων Σύρων. «Ορισμένοι βρίσκονται σε τέτοια απόγνωση, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους παρά τον εμφύλιο», γράφει η έκθεση.
Μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τουρκία υποδέχτηκε σχεδόν 130.000 νέους πρόσφυγες από τη Συρία, εξαιτίας της επίμονης πολιορκίας του Κομπάνι και των γειτονικών κουρδικών χωριών από το Ισλαμικό Κράτος, νούμερο «το οποίο ξεπερνά τον συνολικό αριθμό προσφύγων που η Ευρωπαϊκή Ενωση φιλοξενεί τα τελευταία τρία χρόνια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η οργάνωση. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και η απροθυμία των αρχών να δεχτούν κι άλλους εκτοπισμένους σε τουρκικό έδαφος, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών προσφύγων.
Η έκθεση παραθέτει δεκάδες περιπτώσεις ξυλοδαρμών, πυροβολισμών ακόμα και βασανισμών Σύρων από Τούρκους συνοριοφύλακες, καταγράφοντας συνολικά 17 θανάτους εκτοπισμένων. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για επαναπροωθήσεις στην εμπόλεμη Συρία, για βιαιοπραγίες ή ακόμα και πυρά εναντίον προσφύγων, που αναζητούν ασφάλεια στη χώρα» επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την απάνθρωπη πρακτική. «Για περισσότερο από τρία χρόνια, η διεθνής κοινότητα κάνει τα στραβά μάτια. Είναι όμως ξεκάθαρο πως αυτή η κρίση δεν θα ξεπεραστεί και πιθανότατα θα χειροτερέψει» εκτιμά η οργάνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας