Το περασμένο Σάββατο, η Χαμάς δήλωσε πως συναινεί στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός, την οποία παρουσίασαν οι μεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος και Κατάρ), προκειμένου να δοθεί ανάσα στους άμαχους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις στον θύλακα, κόβοντας ταυτόχρονα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Χαμάς θα απελευθερώσει 5 ομήρους προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας 50 ημερών. Η εν λόγω πρόταση είναι παρόμοια με αυτήν που είχε κάνει πριν από καιρό ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ.
Η απόρριψη και οι απαιτήσεις από το Ισραήλ
Ωστόσο το Ισραήλ –το οποίο είχε συμφωνήσει πριν από αρκετές εβδομάδες με την πρόταση του Γουίτκοφ– απορρίπτει τώρα την προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας και απαιτεί πλέον την απελευθέρωση 11 (εν ζωή) ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 40 ημερών. Ζητά επίσης τη 10η ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, η Χαμάς να απελευθερώσει 16 πτώματα ομήρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios –που επικαλείται ως πηγή, υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο– ο ισραηλινός στρατός προσανατολίζεται πλέον στον να επεκτείνει την επίγεια επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζα, ώστε να καταλάβει το 25% του θύλακα τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Στόχος είναι να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στη Χαμάς, προκειμένου να την αναγκάσει να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους.
Με το βλέμμα στην «εθελούσια αποχώρηση»
Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η εκ νέου κατάληψη θα μπορούσε να υπερβεί τους δηλωμένους στόχους του πολέμου από το Ισραήλ, καθώς και να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για να ασκηθεί έντονη πίεση στους άμαχους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Σημειώνεται ότι εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός, η χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να επεκταθεί και να οδηγήσει στην εκ νέου κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του θύλακα και τον εκτοπισμό των περισσότερων από δύο εκατ. αμάχους που ζουν εκεί, και τον εγκλωβισμό τους σε μια μικρή «ανθρωπιστική ζώνη».
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημειώνουν, λοιπόν, ότι η εκ νέου κατάληψη εδαφών αποτελεί είναι ένα βήμα προς την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για «εθελούσια αναχώρηση» των Παλαιστινίων από τον θύλακα και κρίνεται απαραίτητη για να νικηθεί η Χαμάς. Άλλοι, πάντως, προειδοποιούν πως μπορεί να καταστεί το Ισραήλ υπεύθυνο έναντι δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων και πως είναι πιθανόν να μετατραπεί σε επ' αόριστον κατοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας