Η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου έχει γίνει «κουρελόχαρτο» και η περιοχή της Μέσης Ανατολή είναι ξανά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου. Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο τέθηκε σε ισχύ την 27η Νοεμβρίου. Έκτοτε, η πολύπαθη χώρα προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της, να επουλώσει οικονομικά και πολιτικά τις πληγές της, αλλά οι διαρκείς παραβιάσεις της συμφωνίας από την κυβέρνηση Νετανιάχου «ανατινάζουν» ευρύτερα την περιοχή.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται πως εκτοξεύτηκαν δυο βλήματα από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ, ένα από τα οποία αναχαιτίστηκε, ενώ το δεύτερο κατέπεσε στη λιβανική επικράτεια. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς προειδοποίησε πως «αν δεν υπάρχει ηρεμία στις κοινότητες της Γαλιλαίας, δεν θα υπάρχει ούτε στη Βηρυτό», συμπληρώνοντας πως «θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατοίκων της Γαλιλαίας και θα ενεργήσουμε σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε απειλής», επιρρίπτοντας την ευθύνη «για οποιαδήποτε επίθεση» στην «κυβέρνηση του Λιβάνου».
Εδώ και ημέρες, η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου έχει καταργηθεί και οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων είναι διαρκείς. Το Ισραήλ συνεχίζει κάθε δυο-τρεις ημέρες να πλήττει στόχους στη γειτονική χώρα, ενώ απέσυρε μεν, αλλά όχι πλήρως, τις μονάδες που είχε αναπτύξει στον νότιο Λίβανο την 15η Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία εκεχειρίας έβαλε τέλος σε δύο μήνες ανοιχτού πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολαχ. Παρά την εκεχειρία, το Ισραήλ διεξάγει συχνά πλήγματα στον Λίβανο, όπου προτίθεται να διατηρήσει «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα αυτά στοχεύουν υποδομές ή μέλη της Χεζμπολάχ.
Στις 22 Μαρτίου, το Ισραήλ διεξήγαγε σφοδρά πλήγματα κατά του νοτίου Λιβάνου σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.
Βάσει της εκεχειρίας, η Χεζμπολάχ αναμένεται να αποσύρει τις δυνάμεις της βορείως του ποταμού Λιτάνι, σχεδόν 30 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα και να καταστρέψει κάθε εναπομείνασα στρατιωτική υποδομή στον νότο.
Το Ισραήλ πρέπει από την πλευρά του να αποσύρει τις δυνάμεις του πέρα από τη μπλε γραμμή που έχει οριοθετηθεί από τον ΟΗΕ, το ντε φάκτο σύνορο, αλλά διατηρεί πέντε θέσεις στον νότιο Λίβανο, τις οποίες χαρακτηρίζει «στρατηγικές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας