Ανενόχλητο το Ισραήλ εξαπολύει ακόμη ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παίζει τα ρέστα και για τη δική του πολιτική επιβίωση, καθώς το πάρε-δώσε με τους υπόλοιπους ακροδεξιούς συνεχίζεται.
Ενδεικτικό του πολιτικού ντηλ πίσω από την παραβίαση της εκεχειρίας που έφερε πάνω από 400 νεκρούς είναι το γεγονός ότι το ακροδεξικό κόμμα του Μπεν Γκβιρ επέστρεψε στην κυβέρνηση Νετανιάχου την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν οι αιματηρές επιθέσεις.
Ο ίδιος, μάλιστα, επέστρεψε και στη θέση του ως υπουργός Εθνικής Ασφάλειας με υπογραφή του πρωθυπουργού.
Η επιστροφή του Μπεν-Γκβιρ θα ενισχύσει την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία με την αποχώρηση του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη είχε μείνει με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την επανέναρξη της γενοκτονίας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως αυτό ήταν μόνο η αρχή, ισχυριζόμενος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι μέσο πίεσης για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Η Χαμάς «ένιωσε τη δύναμή μας τις τελευταίες 24 ώρες. Και θέλω να σας βεβαιώσω, εσάς κι εκείνους: αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στις οικογένειες ισραηλινών ομήρων που παραμένουν κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας, πολλές από τις οποίους τον κατηγόρησαν ότι «θυσιάζει» τους δικούς τους με τις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στο εξής, οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που απομένουν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα διεξάγονται παρά «υπό πυρά», ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου.
Οι εκτοπισμένοι και οι εγκλωβισμένοι
Ταυτόχρονα με την έναρξη των επιχειρήσεων το Ισραήλ εξέδωσε νέες διαταγές αποχώρησης από περιοχές της Γάζας, με τους κατοίκους των καταυλισμών να διαμηνύουν ότι δεν θα μετακινηθούν, καθώς δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν.
Πολλές οικογένειες κουβαλώντας κουβέρτες και σάκους άρχισαν ξανά το ταξίδι του εκτοπισμού, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν πού να πάνε, καθώς δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανοιχτή σε διάλογο η Χαμάς
Η ισλαμιστική οργάνωση, πάντως, διαμηνύει ότι δεν έχει μπει τέλος στην εποχή των διαπραγματεύσεων ζητώντας από τον διεθνή παράγοντα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων.
«Δεν έχει κλείσει η πόρτα των διαπραγματεύσεων, όμως επιμένουν πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέες συμφωνίες» διαμηνύει ο Ταχέρ Αλ Νόνο και συμπληρώνει «γιατί να παρουσιάσουμε νέες προτάσεις ενώ υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία με διεθνείς παράγοντες ως εγγυητές;».
Η Χαμάς θέλει να αρχίσει η δεύτερη φάση της εκεχειρίας, που προέβλεπε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για την ανθρωπιστική βοήθεια και να αφεθούν ελεύθεροι οι τελευταίοι όμηροι.
Το Ισραήλ θέλει παράταση της πρώτης φάσης ως τα μέσα Απριλίου και απαιτεί για να αρχίσει η δεύτερη την «αποστρατιωτικοποίηση» της Λωρίδας της Γάζας και να φύγει η Χαμάς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας