Συνεχίζει να δυναμιτίζει την συμφωνία εκεχειρίας το Ισραήλ, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στον λεγόμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας (μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο), αν και θα έπρεπε να έχουν ήδη αποχωρήσει, με βάση τη συμφωνία που ξεκίνησε να υλοποιείται από τις 19 Ιανουαρίου και η πρώτη φάση της οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία αλλά και με πλείστες παραβιάσεις από την ισραηλινή πλευρά, την 1η Μαρτίου.
Ο διάδρομος αυτός, μήκους 14 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 100 μέτρων, χαράχτηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη δεύτερη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας (1967-2005) για να κάνει εκεί τις περιπολίες του. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο έλεγχος του «διαδρόμου» αποτέλεσε σημαντικό σημείο διαφωνίας.
Το Ισραήλ «δεν τήρησε τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεών του στον Άξονα του Σαλαντίν (σ.σ. η παλαιστινιακή ονομασία του διαδρόμου) κατά την πρώτη φάση» της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, ανέφερε η Χαμάς στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε να αποχωρήσει «πριν από την 50ή ημέρα» της εκεχειρίας, δηλαδή την Κυριακή.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η παρουσία των Ισραηλινών στρατιωτών συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας και «μια σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσής και ακύρωσής της».
Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τον διάδρομο την άνοιξη του 2024.
Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν το κουνάνεν από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας με το πρόσχημα να εμποδίσουν την είσοδο όπλων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η Χαμάς κάλεσε τους μεσολαβητές, δηλαδή το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, να παρέμβουν ώστε το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του.
Μια ομάδα Ισραηλινών διαπραγματευτών αναχώρησε σήμερα για την Ντόχα, όπου θα συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς, με στόχο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας